Pe data de 28 noiembrie 2024, la sediul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii (RCTV) „Memoria” s-a desfășurat sesiunea informativă ”Violența în bază de gen și violența împotriva femeii”. 15 femei din Ucraina au participat activ la ultima sesiune informativă „Prevenirea violenței față de femei.
Rădăcinile sociale ale violenței interumane”, organizată în cadrul proiectului „Rolul reabilitării economice în procesul de reabilitare a femeilor refugiate din Ucraina și a victimelor VBG din RM”, implementat de A.O. RCTV Memoria sub egida Platforma pentru Egalitate de Gen, cu sprijinul Gender-Centru și finanțat de UK in Moldova - British Embassy Chisinau. Această activitate face parte din seria de activități organizate de RCTV Memoria în contextul campaniei ”16 zile de activism împotriva violenței împotriva femeilor și fetelor”, lansată, al 22-lea an consecutiv în Republica Moldova.
18 Refugiate din Ucraina, beneficiare ale programe de asistență comprehensivă oferită de către A.O. RCTV ”Memoria”, au fost invitate la o discuție interactivă despre: 1) cauzele/rădăcinile violenței în bază de gen, cu accent pe masculinitatea și feminitatea toxică/pozitivă, 2) consecințele la nivel individual, de familie și societate în general; dar și 3) posibilitățile de prevenire și combatere a violenței în familie, în special a violenței împotriva femeilor. Ele au căzut de acord că acest fenomen regretabil persistă în comunitățile moderne, fiind perpetuat în timp de numeroase stereotipuri comportamentale și de gândire privind rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate.
Prin informația prezentată, organizatorii sesiunii au accentuat în mod deosebit că violența împotriva femeii - atât agresiunea fizică, cât și presiunea emoțională și constrângerea economică - este în primul rând o încălcare gravă a drepturilor omului, stipulate în documentele internaționale la care și Moldova, și Ucraina sunt parte. Moderatoarele au argumentat, de asemenea, teza împărtășită de tot mai mulți specialiști, potrivit căreia violența domestică poate avea repercusiuni grave și de lungă durată atât la nivel individual, cât și la scara comunităților. Indiferent de forma în care este exercitată, violența domestică afectează sănătatea fizică și mentală a tuturor membrilor familiei, având un impact negativ vizibil asupra dezvoltării social-economice durabile a întregii societăți.
Invitatele la sesiune au fost încurajate să-și împărtășească propriile opinii și observații referitoare la posibilitățile de prevenire și eradicare a violenței pe bază de gen în comunitățile moderne. La capitolul dat a fost menționată importanța antrenării în acest proces a tuturor membrilor societății, începând cu educarea adecvată a copiilor în familii și instruirea psihologică a părinților și terminând cu consolidarea instituțiilor de stat și a asociațiilor obștești, menite să combată violența domestică.
Caracterizând situația în domeniul combaterii violenței în Republica Moldova, moderatoarele sesiunii au făcut trimitere la rezultatele cercetărilor celor mai recente în domeniul egalității de gen în Republica Moldova. Acestea relevă că, deși stereotipurile și prejudecățile cu privire la violența în familie, la rolurile femeilor și bărbaților în familie și în societate persistă într-o măsură considerabilă, totuși, în ultima perioadă, se atestă anumite tendințe pozitive. De exemplu, potrivit unor investigații de specialitate, tot mai mulți bărbați moldoveni (actualmente peste 50 la sută) susțin ideea garantării prezenței egale a femeilor în funcțiile de conducere. Totodată, datele sociologice din ultimii ani atestă o majorare a numărului de bărbați care percep violența pe bază de gen ca pe ceva inadmisibil, în schimb consideră normal să participe alături de soțiile/ partenerele lor la activitățile casnice, la îngrijirea și la educarea copiilor. În special, acest indice este tot mai mare în rândul bărbaților moldoveni tineri (de până la 29 de ani), ceea ce, potrivit participantelor la sesiune, este un semn încurajator privind consolidarea valorilor democratice în țara noastră, precum și din perspectiva implementării cadrului normativ de specialitate al UE.
În finalul sesiunii refugiatelor din Ucraina le-au fost distribuite materiale tematice, precum și informații privind structurile la care pot apela în cazurile în care ar deveni martore sau victime ale situațiilor de violență. Sesiunea informativă ”Violența în bază de gen și violența împotriva femeii” a fost moderată de Andriana Zaslaveț, coordonatoare de proiect, și Maia Bănărescu, consilieră juridică din cadrul A. O. RCTV „Memoria”.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.