Circa 70 de membri ai echipelor multidisciplinare (EMD) din 13 localități, din raioanele Ungheni și Cahul au participat la Masa Rotundă “Protejează Familia de Violență”. Evenimentul s-a desfășurat la data de 21 mai 2021, în contextul Campaniei Sociale „Protejează Familia de Violență”, în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al Echipelor Multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen” implementa de RCTV Memoria. Scopul evenimentul a fost schimbul de bune practici dintre EMD-urile locale, în domeniul prevenirii violenței în bază de gen și asistenței victimelor violenței în familie.
Natalia Poștaru, Ofițeră de program UN Women a afirmat la începutul evenimentului: ”Membrii echipei multidisciplinare sunt actori importanți în eliminarea violenței. Este salutabilă organizarea unor astfel de evenimente, unde se vor iniția discuții și schimb de experiență în membrii EMD. Este important să avem deschiderea de a discuta provocările cu care se confruntă, dar și de a avea convingerea că putem îmbunătăți, interveni și soluționa problemele”.
”Este important de a împărtăși experiența și de a o evalua. Schimbul de opinii, idei ne ajută să apreciem ce s-a făcut și ce se poate de făcut. Să abordăm problemele și să găsim soluții care vor asigura schimbarea”, a accentuat Ludmila Popovici, Directoarea Executivă a RCTV Memoria.
Împărtășirea experienței a avut loc prin prezentarea generală a EMD locale, a studiilor de caz care au reflectat cazuri concrete de violență în familie din cele 13 localități aflate în componența celor două raioane, precum și prin sumarizarea rezultatelor obținute în urma analizei SWOT.
Printre cele mai importante provocări întâmpinate de membrii EMD locale în activitatea lor de zi cu zi, se regăsesc:
Pe parcursul evenimentului au fost prezentate un șir de recomandări, care ar contribui substanțial la înregistrarea unor rezultate palpabile în asistarea victimelor violenței. Astfel, au fost identificate următoarele direcții de lucru cu membrii EMD:
Prezentarea rezultatelor chestionarului de identificare a necesităților de instruire a constituit un alt subiect relevant inclus în agendă. Lilia Potîng, expertă în training-uri, A.O Promo-LEX, a afirmat importanța aplicării chestionarului ca instrument de lucru în identificarea și selectarea modulelor de instruire. Ulterior, au fost prezentate rezultatele obținute în conformitate cu anumite criterii prestabilite.
La final participanții și-au exprimat impresiile, menționând importanța comunicării între membrii echipelor multidisciplinare în vederea obținerii unor rezultate de succes pentru cetățeni.
Elena Gîrneț, Directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, membră EMD Slobozia Mare, Cahul: ”Se cere o responsabilizare, eficientizare și abilitare a EMD. Vom deveni mai expresivi vocali, vizibili și vom atinge scopul suprem de a avea familii protejate de violență”.
Elena Leonte, membra EMD Andrușul de Jos: ”Este important ca oamenii să capete încrederea în membrii EMD. Să le oferim răspunsuri pe loc, nu să-i redirecționăm în raion”.
Acest proiect face parte din Proiectul “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.