Pe data de 28 noiembrie 2024, la sediul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii (RCTV) „Memoria” s-a desfășurat sesiunea informativă ”Violența în bază de gen și violența împotriva femeii”. 15 femei din Ucraina au participat activ la ultima sesiune informativă „Prevenirea violenței față de femei.
Rădăcinile sociale ale violenței interumane”, organizată în cadrul proiectului „Rolul reabilitării economice în procesul de reabilitare a femeilor refugiate din Ucraina și a victimelor VBG din RM”, implementat de A.O. RCTV Memoria sub egida Platforma pentru Egalitate de Gen, cu sprijinul Gender-Centru și finanțat de UK in Moldova - British Embassy Chisinau. Această activitate face parte din seria de activități organizate de RCTV Memoria în contextul campaniei ”16 zile de activism împotriva violenței împotriva femeilor și fetelor”, lansată, al 22-lea an consecutiv în Republica Moldova.
15 Refugiate din Ucraina, beneficiare ale programe de asistență comprehensivă oferită de către A.O. RCTV ”Memoria”, au fost invitate la o discuție interactivă despre: 1) cauzele/rădăcinile violenței în bază de gen, cu accent pe masculinitatea și feminitatea toxică/pozitivă, 2) consecințele la nivel individual, de familie și societate în general; dar și 3) posibilitățile de prevenire și combatere a violenței în familie, în special a violenței împotriva femeilor. Ele au căzut de acord că acest fenomen regretabil persistă în comunitățile moderne, fiind perpetuat în timp de numeroase stereotipuri comportamentale și de gândire privind rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate.
Prin informația prezentată, organizatorii sesiunii au accentuat în mod deosebit că violența împotriva femeii - atât agresiunea fizică, cât și presiunea emoțională și constrângerea economică - este în primul rând o încălcare gravă a drepturilor omului, stipulate în documentele internaționale la care și Moldova, și Ucraina sunt parte. Moderatoarele au argumentat, de asemenea, teza împărtășită de tot mai mulți specialiști, potrivit căreia violența domestică poate avea repercusiuni grave și de lungă durată atât la nivel individual, cât și la scara comunităților. Indiferent de forma în care este exercitată, violența domestică afectează sănătatea fizică și mentală a tuturor membrilor familiei, având un impact negativ vizibil asupra dezvoltării social-economice durabile a întregii societăți.
Invitatele la sesiune au fost încurajate să-și împărtășească propriile opinii și observații referitoare la posibilitățile de prevenire și eradicare a violenței pe bază de gen în comunitățile moderne. La capitolul dat a fost menționată importanța antrenării în acest proces a tuturor membrilor societății, începând cu educarea adecvată a copiilor în familii și instruirea psihologică a părinților și terminând cu consolidarea instituțiilor de stat și a asociațiilor obștești, menite să combată violența domestică.
Caracterizând situația în domeniul combaterii violenței în Republica Moldova, moderatoarele sesiunii au făcut trimitere la rezultatele cercetărilor celor mai recente în domeniul egalității de gen în Republica Moldova. Acestea relevă că, deși stereotipurile și prejudecățile cu privire la violența în familie, la rolurile femeilor și bărbaților în familie și în societate persistă într-o măsură considerabilă, totuși, în ultima perioadă, se atestă anumite tendințe pozitive. De exemplu, potrivit unor investigații de specialitate, tot mai mulți bărbați moldoveni (actualmente peste 50 la sută) susțin ideea garantării prezenței egale a femeilor în funcțiile de conducere. Totodată, datele sociologice din ultimii ani atestă o majorare a numărului de bărbați care percep violența pe bază de gen ca pe ceva inadmisibil, în schimb consideră normal să participe alături de soțiile/ partenerele lor la activitățile casnice, la îngrijirea și la educarea copiilor. În special, acest indice este tot mai mare în rândul bărbaților moldoveni tineri (de până la 29 de ani), ceea ce, potrivit participantelor la sesiune, este un semn încurajator privind consolidarea valorilor democratice în țara noastră, precum și din perspectiva implementării cadrului normativ de specialitate al UE.
În finalul sesiunii refugiatelor din Ucraina le-au fost distribuite materiale tematice, precum și informații privind structurile la care pot apela în cazurile în care ar deveni martore sau victime ale situațiilor de violență. Sesiunea informativă ”Violența în bază de gen și violența împotriva femeii” a fost moderată de Andriana Zaslaveț, coordonatoare de proiect, și Maia Bănărescu, consilieră juridică din cadrul A. O. RCTV „Memoria”.
Ziua Internațională ONU pentru Susținerea Victimelor Torturii
Astăzi, 26 iunie, marcăm Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii, zi în care, în 1987, a intrat în vigoare Convenția ONU împotriva Torturii și a altor tratamente crude, inumane sau degradante (UNCAT). Acest document important, ratificat de 166 de țări, reprezintă un pilon esențial în lupta împotriva torturii la nivel local și global.
De 24 de ani, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria" (RCTV „Memoria") oferă sprijinul necesar și servicii de reabilitare complexă supraviețuitorilor torturii, ajutându-i să-și reconstruiască sau să-și continue viața cu demnitate și speranță.
Serviciile oferite de către RCTV „Memoria" includ asistență medicală, psihologică, juridică și socială conform standardelor internaționale, în special a Comentariului general nr.3 la articolul 14, din Convenția ONU împotriva Torturii.
Tortura este o violare gravă a drepturilor omului și erodează fundamentul politic și moral al societăților noastre. Ziua de26 iunie, ne reamintește în fiecare an de miile de victime ale torturii din Republica Moldova, care au suferit din cauza diferitor regimuri și/sau reprezentanți ai statului.
Ținem să reamintim că dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei, sunt garantate, consfințite de lege și inalienabile. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.
Echipa RCTV Memoria optează pentru prevenirea acțiunilor de tortură, pentru combaterea impunității, precum și pentru sprijinirea victimelor, deoarece consecințele torturii sunt devastatoare pentru victime, familiile și apropiații lor, precum și pentru întreaga societate.
Educația și conștientizarea publică, sunt esențiale pentru a eradica aceste practici inumane și pentru a consolida respectul față de drepturile omului. Dar accesul la justiție al victimelor și combaterea fenomenului, include și pedepsirea torționarilor, ceea ce este încă o mare restanță în Republica Moldova.
În contextul zilei de 26 iunie, facem un Apel la autoritățile Republicii Moldova, prin care solicităm:
1)Să adoptăm și să promovăm o toleranță ZERO la tortură și alte forme de violență interumană, la orice nivel din societate, în așa fel, ca să fie protejate orice persoană, de orice vârstă, etnie sau statut social!
2)Să fim vigilenți și să acționăm cu fermitate pentru a denunța și a combate orice formă de tortură și de violență interumană, oriunde și oricând ar putea să apară!
3)Să fim solidari cu victimele!
4)Să fim alături de toți cei afectați, pentru a-i proteja, sprijini, reabilita și abilita în asemenea măsură, încât ei/ele să-și poată continua viața cu demnitate și să-și apere drepturile în orice instanță națională sau internațională!
5)Să construim o societate fermă și deschisă, în care viața și demnitatea fiecărei persoane este respectată și protejată.
6)Să ne unim vocile și acțiunile, pentru a crea o lume, în care nimeni să nu fie supus torturii și abuzurilor de orice formă.
#SusținemVictimeleTorturii #NuTorturii #DrepturileOmului #JustițieȘiDemnitate #26 iunie #ZiuaInternațională #ONU
I. DESPRE RCTV MEMORIA
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria) este o organizație apolitică și non-profit cu sediul în Chișinău, Republica Moldova. RCTV Memoria a fost înregistrat oficial la Ministerul Justiției la data de 7 decembrie 1999 și a devenit membru activ al Rețelei Internaționale condusă de Consiliul Internațional de Reabilitare a Victimelor Torturii (IRCT) și al Rețelei Europene a Centrelor de Reabilitare pentru Supraviețuitorii Torturii. RCTV „Memoria” funcționează conform Constituției Republicii Moldova și legislației în vigoare.
La nivel național, RCTV Memoria este membru activ al diferitelor entități pentru promovarea Drepturilor Omului, printre care: Coaliția Națională „Viața fără violență”, Platforma pentru Egalitatea de Gen, Platforma pentru îmbătrânirea activă și Grupuri de lucru specializate. Scopul acestora este promovarea drepturilor, furnizarea serviciilor și acordarea sprijinului pentru grupuri vulnerabile și victime ale diferitor forme de abuz și violență interumană. RCTV Memoria este singurul ONG din Republica Moldova dedicat reabilitării victimelor torturii și a unor tratamente crude, inumane și degradante sau rele. De asemenea, organizația și-a construit expertiză în documentarea cazurilor, advocacy și prevenire.
Viziune: O societate prosperă în care este garantată respectarea și menținerea Drepturilor Omului, în special dreptul de a nu fi torturat, în care fiecare persoană, în special victimele infracțiunilor, să beneficieze de serviciile calitative, inclusiv de asistență medicală, se va simți ca un membru util al societății și va contribui la progresul social. În calitate de reprezentant al societății civile, RCTV „Memoria” va fi un actor activ și important în reformarea, dezvoltarea și prosperitatea societății noastre.
Misiune: Reabilitare complexă prin asistență medicală, psihologică, socială și juridică pentru victimele torturii, ale violenței bazate pe gen și ale altor tratamente crude, inumane și degradante, precum și promovarea unei societăți fără tortură și violență.
Valorile RCTV Memoria stau la baza a tot ceea ce facem. Ne angajăm să respectăm:
Beneficiari. Serviciile de reabilitare, care includ: asistență medicală, socială, psihologică și juridică, este oferită tuturor persoanelor, indiferent de naționalitate, vârstă, sex, opinii politice, loc de reședință etc., care sunt considerate victime ale torturii conform articolului 1 din Convenția ONU împotriva torturii (UN CAT) sau victimele altor forme de violență, conform legislației naționale și internaționale.
Asistența și serviciile necesare sunt oferite următoarelor grupuri-țintă:
II. PROGRAMUL ANUAL DE REABILITARE ȘI PREVENIRE, 2023
2.1. Activități de reabilitare.
RCTV Memoria oferă victimelor reabilitare complexă, prin asistență medicală, psihologică, juridică și socială, în conformitate cu prevederile Comentariului general nr. 3 la articolul 14 din Convenția ONU împotriva torturii. Programele noastre de reabilitare includ: evaluarea traumei, screening-ul, intervenții pentru vindecarea traumei acute, terapie, monitorizarea stării de sănătate a beneficiarilor, precum și documentarea medicală a cazurilor. Pentru a susține victimele și pentru a le ajuta să-și continue sau să-și refacă viața cu demnitate, RCTV Memoria a dezvoltat un model de asistență complexă, oferind următoarele:
REABILITAREA ÎN CIFRE:
Pe parcursul anului 2023, RCTV Memoria a oferit servicii unui număr total de 3 720 de persoane: a) 3 598 victime ale torturii (VoT), inclusiv 3 458 refugiați din Ucraina, 7 deținuți; b) 129 de supraviețuitori ai violenței de gen; c) 54 de refugiați și solicitanți de azil din alte țări.
Asistența medicală:
Personalul medical (medici generaliști si psihoterapeut) au efectuat 10 375 consultații (1 702 vizite primare + 8 673 în curs). În total, 3 426 de persoane au beneficiat de trimiteri externe pentru consultații medicale suplimentare, investigații diagnostice, tratament de specialitate și alte servicii necesare, fiecare plătite prin proiect în valoare totală de 43 203,00 USD. În plus, 33 309 de rețete de medicamente au fost acoperite financiar din proiectele implementate, în suma totală de 205 518,00 USD.
Asistența psihologică:
În perioada de raportare, beneficiarii au fost asistați psihologic în cadrul a 1 639 vizite totale (dintre care 709 vizite primare, inclusiv prim ajutor și 930 în curs), sesiuni de consiliere 1 591; inclusiv 106 de ședințe individuale și de terapie narativă în 376 de cazuri. În activitatea de documentare, personalul nostru folosește cele mai recunoscute instrumente, inclusiv Chestionarul Harvard de evaluare a traumei și Lista de verificare Hopkins (HSCL-25), teste proiective sau pentru diagnosticarea Tulburării de stres posttraumatic/ PTSD, depresiei clinice și anxietatea.
Asistența socială și psiho-socială:
Asistenta socială a realizat 4 910 de vizite (1 100 primare și 3 810 în curs), inclusiv 1 537 aplicarea Formularului de evaluare ale nevoilor beneficiarilor și 921 de Evaluări de cazuri, pentru asistență în numerar și cu vouchere nominale.
Sprijin psiho-social: 1) 3 excursii pentru 285 de adulți și copii; b) Campania de suport „Back to school” - 140 de copii (99 din Ucraina și 45 din Moldova)ș c) 3)10 copii (vulnerabili sau cu nevoi speciale) au primit o tabletă PC; 4) 2 Sesiuni informative pentru 20 de femei și 26 de copii. 5) Împuternicirea economică pentru 19 femei. 6) „Lumânări pentru Ucraina” organizat pentru 56 de adulți și copii din Ukr.
Asistența juridică a fost acordat la 134 de beneficiari prin 524 de consultații, pentru acces la azil, justiție și îngrijire medicală.
ALTE SERVICII ȘI ACTIVITĂȚI pentru beneficiari:
H) ALTE TIPURI DE SERVICII ȘI ACTIVITĂȚI PRESTATE:
1) Documentație/Certificare: 6 Rapoarte de evaluare și constatări emise. (pentru VoT victime ale torturii) 1 refugiat din alte țări pentru proceduri de azil); 2) 4 pentru VoGBV. Alte 11 Rapoarte - în procesul de lucru, până la sfârșitul anului 2023.
2) Ajutor umanitar: 1473 beneficiari (inclusiv refugiați din Ukraina) au primit haine, încălțăminte etc., din donații strânse în „Dulăpașul social” creat, cu sprijinul diverșilor donatori privați și al membrilor echipei noastre;
2.2 ADVOCACY, PREVENIREA TORTURII ȘI ALTOR FORME DE VIOLENțĂ, sporirea ConștientizăriI PUBLICULUI
Pe parcursul anului 2023, membrii echipei RCTV Memoria au organizat sau au fost implicați în diverse evenimente pentru a crește vizibilitatea activităților instituției, precum și a contribuțiilor donatorilor pentru reabilitare, și prevenire și advocacy.
Printre acestea se numără:
2.3. ACTIVITĂȚI de instruire și FORMARE PENTRU PROFESIONISTI:
Pe parcursul anului 2023, membrii RCTV Memoria au fost implicați activ în activități de mentorat la nivel de echipă și formare de formatori (Training of Trainers – ToT pentru angajații/angajatele sistemului penitenciar) pentru o mai bună implicare în organizarea evenimentelor și activităților de instruire planificate.
Pentru fiecare activitate, a fost elaborată metodologia sesiunilor, cu pregătirea tuturor materialelor informative, a exercițiilor și prezentărilor (PPT) necesare, care au fost utilizate în cadrul:
DESPRE INSTRUIREA PENTRU PROFESIONISTI:
Pentru profesioniști din străinătate:
Ambele activități au fost organizate în cadrul proiectului „RAZOM (COMUN) - Rețeaua de servicii de sănătate fizică și mintală adaptată nevoilor refugiaților din Ucraina”, desfășurat de Fundația ICAR în parteneriat cu RCTV Memoria cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund - România, un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE 2014 – 2021.
Pentru profesioniștii din domeniul prevenirii GBV:
Pentru profesioniștii din sistemul penitenciar din Moldova:
La 7 mai curent, Ludmila Popovici directoarea executivă al RCTV Memoria”, a dat curs invitației Agenției Naționale a Arhivelor care a organizat un panel de discuții despre consecințele celui de-al Doilea Război Mondial asupra unei societăți, inclusiv suferința și trauma psihologică.
Evenimentul a debutat cu proiecția filmului „Războiul este suferință”, un scurt metraj documentar care a prezentat mărturiile cutremurătoare ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul a inclus interviuri din arhivele IP „Teleradio-Moldova” și ale jurnalistei Valentina Ursu, oferind o perspectivă autentică asupra tragediei războiului.
„Calvarul vine după război. Cel de-Al Doilea Război Mondial nu a avut nici-un sens, a fost un act tragic, din partea a două țări totalitariste, agresive, care au încercat să divizeze lumea.” a menționat Anatol Leșcu, conferențiar universitar, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.
Ludmila Popovici, Directoarea executivă RCTV Memoria a remarcat următoarele „Milioane de oameni au suferit. Acum este timpul să încercăm să vorbim despre traumele colective despre care nu s-a vorbit foarte mult timp. Despre traumă nu se vorbește, pentru că este greu, este foarte distructivă, cu consecințe foarte grave, și individuale, și colective.”
Ludmila Popovici ne-a vorbit atât despre impactul psihologic al acestor evenimente, despre traumele și despre suferințele prin care au trecut supraviețuitorii cât și despre modul în care au reușit să depășească aceste momente dificile.
Potrivit Mariei Zinovii, șefă de Direcție, Arhiva Națională a Republicii Moldova: „Războiul nu are învingători și învinși. Aici au decedat oameni, fie de o parte sau de alta. ... În primul val de deportări au fost deportate elitele și cei care aveau coloană vertebrală, în cel de-al doilea val au fost deportați țăranii harnici, care ne creșteau pâinea, iar noi am rămas fără cea mai importantă resursă, resursa umană, care greu se restabilește.”
Panelul a subliniat că războiul, în esența sa, nu aduce decât suferință și pierderi umane colosale. În contextul actual, ar trebui interzise orice manifestări publice, în legătură cu „biruința rușilor” de 9 mai. Doar mai multe popoare au luptat împotriva fascismului, pentru o Europă liberă și pașnică. Ziua de 9 Mai este o oportunitate de reflecție profundă asupra traumei colective al societății noastre, a lecțiilor învățate și a angajamentului nostru față de pace și reconciliere în prezent și viitor.
Astăzi, pe 24 aprilie, marcăm Denim Day, o inițiativă susținută în numeroase țări din Europa și SUA, dedicată combaterii concepțiilor greșite despre violența asupra femeilor. În ultima zi de miercuri a lunii aprilie, aducem în prim-plan lupta împotriva violenței și susținem drepturile fetelor și femeilor de a fi protejate și respectate.
Aseară, pe 23 aprilie, la ora 18:00, în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Guvernului, am fost prezenți cu inimile îndurerate și hotărârea de fier pentru a cere justiție pentru Ana-Maria, pentru copilul ei și pentru toate femeile care nu mai pot striga durerea lor și cere dreptate.
Cazul tragic al Anei-Maria ne-a zguduit și ne-a adus aminte de gravitatea violenței în societatea noastră. Nu este doar un caz izolat de crimă a unei femei. Este o oglindă a unui sistem care nu reușește să protejeze și să răspundă adecvat la violența îndreptată împotriva femeilor și fetelor.
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria" se alătură vocii care strigă pentru justiție și schimbare. Cazul Anei-Maria ne reconfirmă angajamentul nostru ferm de a lupta împotriva violenței și de a sprijini victimele în procesul lor de recuperare și căutare a justiției.
Astăzi, în Denim Day 2024, ne amintim de Ana-Maria și de toate femeile care au suferit în urma violenței. Ne unim forțele pentru a schimba această realitate dureroasă și pentru a aduce o schimbare pozitivă în societatea noastră. Fie ca vocea noastră să fie ecoul speranței și al schimbării pentru un viitor mai sigur și mai luminos pentru toate femeile și fetele atât din Republica Moldova, cât și din întreaga lume.
#DenimDay2024 #JustițiePentruAnaMaria #StopViolenteiImpotrivaFemeilor
RCTV Memoria angajează muncitor necalificat în construcții
RESPONSABILITĂȚI ȘI SARCINI DE BAZĂ:
Cerințe faţă de candidat/ă:
AVANTAJE:
Dosarul Candidatului/tei va conține:
Dosarul dvs. poate fi expediat la următoarele adrese electronice: rctvmemoria99@gmail.com și/sau rctv@memoria.md cu titlul: muncitor necalificat în construcții.
Termenul limită de depunere a dosarelor: 20 aprilie 2024.
Doar persoanele selectate vor fi contactate și invitate la interviu.
Despre noi: Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria” (RCTV Memoria) este o Asociație obștească non-profit, apolitică şi independentă. Fiind primul şi până în prezent, unicul centru de reabilitare a victimelor torturii şi a tratamentelor inumane sau/şi degradante din Republica Moldova, RCTV Memoria a fost fondat la 12 noiembrie 1999 şi înregistrat la Ministerul Justiţiei la 7 decembrie 1999. Oferim servicii persoanelor trecute prin trame extreme, supraviețuitori/oare ale diferitor forme de violență interumană, inclusiv victime ale războiului din Ucraina.
TERMEN DE REFERINȚĂ
pentru selectarea a unei/mai multor companii pentru realizarea lucrărilor de construcție
A.O. Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (în continuare RCTV Memoria) anunță concurs pentru cerere de Oferta financiară pentru selectarea unei/unor companii pentru efectuarea lucrărilor de construcție (demontare/montare a rețelelor electrice, apă și canalizare) în cadrul Centrului situat mun. Chișinău, str. Al. Mateevici 65. Specificații prezentate conform Anexei 1.
Instrucțiuni pentru ofertanți
Termenul limită de prezentare a dosarului
Termenul și condițiile de achiziționare: lucrările de reparație urmează a fi executate în termen nu mai mare de 30 zile calendaristice.
Valuta și modul de achitare: Lei moldovenești, transfer bancar.
Obiectul concursului
Condiții de participare la concurs:
Întrebări
Întrebările privind specificațiile tehnice sau administrative ale acestui anunț pot fi expediate prin email la adresa rctvmemoria99@gmail.com. Întrebările trebuie prezentate în formă scrisă prin email.
Oferta de preț
Condiții specifice pentru ofertanți:
Evaluarea ofertelor:
Ofertele vor fi evaluate în baza următoarelor criterii:
RCTV Memoria poate selecta unul sau mai mulți furnizori dacă această opțiune întrunește mai bine
interesele sale.
Dosarul de aplicare trebuie să includă OBLIGATORIU:
Nr. |
Specificații tehnice |
Nr. de unități |
|
|
||
cota TVA |
||||||
per unitate |
per total |
|||||
|
Lotul l
|
|
|
|
||
|
Lotul ll
|
|
|
|
||
De câți ani mai este nevoie pentru a înfăptui justiția în dosarul „7 aprilie 2009”?
An de an, apelurile societății civile și apărătorilor drepturilor omului privind „7 aprilie 2009” răsună în întreg spațiul mediatic. An de an, cerem ca autoritățile să tragă la răspundere toate persoanele responsabile de tragicele evenimente soldate cu sute de victime ale abuzului din partea poliției. Cu toate acestea, deja de 15 ani dosarul „7 aprilie 2009” este practic dat uitării de către autorități, perpetuând impunitatea și injustiția pentru victimele acestor evenimente tragice.
La data de 5 aprilie 2009 în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri parlamentare, în urma cărora Partidul Comunist a venit la conducerea Parlamentului. La 6 aprilie 2009, mii de oameni s-au întrunit în fața clădirilor Parlamentului și Președinției RM pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare. Începând cu 7 aprilie 2009, în urma unei reacții abuzive a poliției, cel puțin 600 de persoane au fost reținute în mod arbitrar, multe dintre ele fiind maltratate, torturate și deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte.
Ilegalități comise în 7 aprilie 2009 constituie dovada faptului că autoritățile au eșuat în onorarea obligațiilor sale internaționale, prin faptul că au supus victimele relelor tratamente și torturii și prin faptul că toate persoanele vinovate în săvârșirea acestor crime nu au fost trase la răspunderea până la ziua de astăzi. Această situație contribuie la perpetuarea impunității în privința acestor ilegalități.
La 25 noiembrie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a declarat că Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus reluarea urmăririi penale pe dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009, ceea ce presupunea că procurorii PCCOCS urmau să întreprindă acțiuni procesual penale pentru investigarea inclusiv a versiunii potrivit căreia anumite persoane erau implicate în deturnarea evenimentelor prin folosirea armelor de foc]. Însă, în urma unor cereri de acces la informații de interes public emise de către Amnesty International Moldova în care am dorit să aflăm despre acțiunile întreprinse de PCCOCS și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de evenimentele din 7 aprilie 2009, nici un răspuns la întrebările adresate nu a fost oferit.
La rândul său, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat faptul că niciunul din dosarele în cadrul cărora acesta a investigat evenimentele din 7 aprilie 2009 nu a fost desecretizat, invocând motivul precum că acestea ar conține „informații privind tactica, metodele, rezultatele activității operative/speciale de investigații, precum și informații ce vizează efectivul, forțele, planurile, organizarea, finanțarea și asigurarea tehnico-materială a activității SIS […și] date privind persoanele care au cooperat confidențial cu Serviciul.”
Organizațiile și persoanele semnatare consideră că faptele comise în cadrul evenimentelor din 7 aprilie 2009 trebuie calificate drept încălcări ale drepturilor omului, cel puțin a:
Astfel, organizațiile și persoanele semnatare solicită:
Conform art. 8 al Legii Nr. 245 din 27.11.2008 cu privire la secretul de stat: “(1) Nu se atribuie la secret de stat și nu pot fi secretizate informațiile privind:
a) Faptele de încălcare a drepturilor și libertăților omului și ale cetățeanului;(…)
f) Faptele de încălcare a legii de către autoritățile publice și persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acestora”.
7 aprilie 2024
Organizațiile și persoanele semnatare:
[1] Ziarul de Gardă, „Urmărirea penală pe dosarul „7 aprilie” a fost reluată. Detalii de la PCCOCS”, 25.11.2021, Accesibil la:https://www.zdg.md/stiri/stiri-justitie/urmarirea-penala-pe-dosarul-7-aprilie-a-fost-reluata-detalii-de-la-pccocs/
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.