În contextul pandemiei provocate de COVID-19, RCTV Memoria (Centrul de Reabilitare a victimelor torturii „Memoria”) cu suportul financiar al UN Voluntary Fund for Victims of Torture a oferit un lot de produse de primă necesitate (produse alimentare și igienice) pentru 31 de beneficiari (victime ale torturii, refugiați si solicitanți de azil, precum și victime ale represiunilor politice), inclusiv cu copii mici.
Pachetele de ajutor conțineau: câte un set din 10 măști de protecție și dezinfectanți, dar și alte produse de primă necesitate, cum ar fi alimente de bază, detergenți, produse de igienă menstruală pentru femei și produse specifice pentru bărbați identificate în urma unor discuții comprehensive, dar și a aplicării unui Chestionar de Evaluare a necesităților. RCTV Memoria are o abordare individualizată a fiecărui beneficiar în parte, care răspunde la nevoile lor de bază. În timpul crizelor de felul pandemiei victimele torturii, în special solicitanții de azil și victimele recente au nevoie de protecție sporită și de susținerea noastră continuă. Pandemia a adus cu ea schimbări majore resimțite și în prezent. Beneficiarii centrului au devenit și mai vulnerabili la contextul socioeconomic actual. Pierderea locului de muncă, lipsa alimentelor și a produselor de primă necesitate, precum și ați factori, au accentuat starea de frică, panică și neîncredere în viitor a persoanelor asistate de NOI. RCTV Memoria a înregistrat tot mai multe solicitări de ajutor material si financiar, precum și necesitatea de asistență psihologică, medicală și socială.
Această acțiune a fost posibilă datorită suportului financiar continuu al UN Voluntary Fund for Victims of Torture oferit in cadrul proiectului „Rehabilitation of torture victims from Moldova in the context of COVID-19 crisis”, implementat de RCTV Memoria în perioada 01.10.2020-31.01.2021.
Aducem sincere mulțumiri donatorului pentru suportul oferit beneficiarilor noști, încredere și șansa de a-i ajuta în depășirea provocărilor! Mesaj de mulțumire din partea unei beneficiare: ”Cel mai frumos ajutor vine în momentul când te aștepți cel mai puțin. Mulțumesc pentru ”mâna de ajutor” atât de necesară pentru mine.”
Cooperarea eficientă și parteneriate la nivel local și național, abordarea participativă, coagularea eforturilor, sunt doar unele dintre premisele pe care se bazează rezultatele scontate pentru atingerea obiectivelor proiectului “Răspuns consolidat al echipelor multidisciplinare la violența în bază de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, implementat în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2022.
Pe parcursul lunilor februarie-martie, în cadrul proiectului se vor realiza mai multe sesiuni și întâlniri de lucru, care vor include și activități de planificare și fortificare a parteneriatelor cu organizațiile locale din raionul Cahul și Ungheni.
Pe 10 februarie, 2021 a avut loc o sesiune online cu AO Baștina Frăsînești, din raionul Ungheni, care a avut drept scop, stabilirea direcțiilor și activităților comune pentru Acordul de Colaborare, care urmează a fi semnat. Agenda sesiunii a inclus subiecte relevante precum:
Echipa de proiect va pune continuu accent pe valorificarea experienței RCTV Memoria, a Promo-LEX, precum și altor ONG-uri din Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”. Iar un rol important le revine și ONG-urilor din teritoriu, care vor asigura nu doar o comunicare eficientă, valorificare a capacităților și coagulare a eforturilor tuturor actorilor locali relevanți, dar și o continuitate a mai multor dintre activitățile inițiate în cadrul proiectului.
Proiectul “Răspuns consolidat al echipelor multidisciplinare la violența în bază de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, implementat de către RCTV Memoria, este parte a proiectului “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, al cărui obiectiv principal este promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Lucrul cu victimele diferitor forme de violență interumană, inclusiv ale violenței în familie necesită cunoștințe speciale, experiență, dedicație și eforturi. Un loc important în activitatea noastră este valoarea umană, care include atât beneficiarii, cât și membrii echipei – resursa cea mai importantă. Echipa RCTV Memoria este una puternică, dar care are nevoie în mod constant de sprijin și de fortificare.
Astfel, la 23 noiembrie 2020, a fost organizat un atelier important pentru activitatea noastră: ”Teambuilding și Prevenirea sindromului de epuizare (“ardere”) psiho-emoțională”. Atelierul a fost organizat la Pensiunea Butuceni, Orhei. În Prima parte a evenimentului a inclus subiecte importante și relevante legate de sprijinul reciproc, tehnici și metode de identificare a simptomelor, de prevenire a consecințelor traumatizării secundare în procesul de asistență a victimelor, formatoare Svetlana Vișanu, psihoterapeuta. După exercițiile aplicate de psihologa Centrului a fost organizat un master-class în prepararea plăcintelor ”Saralii cu brânză și dovleac.”
Prevenirea sindromului de ardere psiho-emoțională și profesională este o prioritate în activitatea RCTV Memoria.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de Granturi Mici implementat de către RCTV Memoria în perioada octombrie-decembrie 2020, în cadrul proiectului “Moldova Against All Discrimination”, implementat de către Gender-Centre în parteneriat cu IREX Europe și GENDERDOC-M, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene
La 11 noiembrie 2020, RCTV Memoria a organizat al doilea Atelier informativ cu tematica: “Prevenirea și combaterea violenței în bază de gen prin asistență medicală și documentare a cazurilor, în contextul crizei cauzate de COVID-19”
Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a lucrătorilor medicali de la AMT CENTRU și CMF 7 în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie) în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19 si a fost realizat în cadrul proiectului ”Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.
La atelier au participat 56 de lucrători medicali -medici-specialiști cu care colaborează RCTV Memoria: specialiști de profil îngust, medici de familie, alți lucrători medicali, care interacționează sau oferă servicii femeilor care au suferit diferite forme de violență precum și copiilor lor.
Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și alte consecințe psihice ale violenței interumane; Consecințele fizice ale violenței interumane. Un alt subiect important al sesiunii a fost ”Cooperarea RCTV Memoria cu AMT CENTRU – realizări, oportunități și provocări. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare online.
Evenimentul a fost organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare-igienice și epidemiologice, în sala de conferințe a instituției AMT Centru (cu prezență fizică pentru o parte din participanți) și cu transmisiune video on-line (pentru alt grup de participanți, inclusiv medici din CMF 7).
Fiecărui participant i s-a oferit un pachet informațional (pliante, Ghidul de documentare a violenței în bază de gen (L. Popovici și alții, 2019), informații stocate pe un Flash Drive USB), un pachet alimentar pentru pauza de cafea ( și un pachet anti-COVID (șervețele umede și uscate, flaconașe cu dezinfectant și rezervă în canistre, măști de protecție, un recipient de sticlă pentru lichide).
Sincere mulțumiri Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, pentru posibilitatea de a organiza evenimente informative și instructive, necesare cadrului medical, care participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
La 4 noiembrie 2020, RCTV Memoria a organizat un Atelier informativ cu tematica: “Prevenirea și combaterea violenței în bază de gen prin asistență medicală și documentare a cazurilor, în contextul crizei cauzate de COVID-19”
Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a lucrătorilor medicali de la AMT CENTRU în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie) în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19 si a fost realizat în cadrul proiectului ”Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.
La atelier au participat 50 de lucrători medicali -medici-specialiști cu care colaborează RCTV Memoria: specialiști de profil îngust, medici de familie, alți lucrători medicali, care interacționează sau oferă servicii femeilor care au suferit diferite forme de violență precum și copiilor lor. Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și alte consecințe psihice ale violenței interumane; Consecințele fizice ale violenței interumane.
Un subiect important al sesiunii a fost ”Cooperarea RCTV Memoria cu AMT CENTRU – realizări, oportunități și provocări. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare.
În contextul situației epidemiologice din țară, evenimentul a fost organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare-igienice și epidemiologice, în sala de conferințe a instituției AMT Centru (cu prezență fizică pentru o parte din participanți) și cu transmisiune video on-line (pentru alt grup de participanți). Fiecărui participant i s-a oferit un pachet informațional (pliante, Ghidul de documentare a violenței în bază de gen (L. Popovici și alții, 2019), informații stocate pe un Flash Drive USB), un pachet alimentar pentru pauza de cafea ( și un pachet anti-COVID (șervețele umede și uscate, flaconașe cu dezinfectant și rezervă în canistre, măști de protecție, recipiente de sticlă pentru lichide).
Aducem sincere mulțumiri tuturor lucrătorilor medicali de la AMT Centru pentru deschidere, cooperare și unificare de eforturi în sprijinul necesar, acordat în comun victimelor violenței în bază de gen.
Sincere mulțumiri și Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, pentru posibilitatea de a organiza un astfel de eveniment informativ și instructiv, necesar cadrului medical, care asistă și participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
Luna octombrie 2020, a fost intensă și plină de emoții pozitive, atât pentru echipa RCTV Memoria, cât și pentru beneficiarele noastre – victime ale diferitor forme de violență. La început am identificat nevoile primare, apoi a urmat selectarea produselor, ulterior procurarea lor. Am continuat cu pregătirea pachetelor alimentare și igienice, care au fost distribuite la 30 de beneficiare. În total au fost oferite 30 de asemenea seturi, care vor ajuta beneficiarele RCTV Memoria să facă față mai ușor exigențelor zilnice. Noi am adus bucurie și căldură în sufletul multor persoane si vom continua.
Este foarte important să menționăm că aceste produse au fost procurate în cadrul proiectului „Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău. #FiiAlăturiDeNoi #ÎmpreunăFacemLumeaMaiBună
La 22 octombrie 2020, RCTV Memoria a organizat un Atelier informativ cu tematica: Trauma. Sindromul de Stres Posttraumatic (PTSD) și Modele de asistență. Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a psihologilor și profesioniștilor relevanți din cadrul Coaliției Naționale ”Viață fără Violență în familie” în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie).
La atelier au participat direct 16 psihologi și alți specialiști (asistenți sociali și lucrători care interacționează sau oferă servicii femeilor supuse diferitor forme de violență, precum și copiilor lor) din cadrul Coaliției Naționale ”Viață fără violență în familie”. Alți 30 de membri ai grupului au urmărit transmisiunea video online. Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și consecințe psihice ale violenței interumane.
Un subiect important al sesiunii l-a constituit prezentarea ”Modelelor de asistență”, modele care asigura eficiența procesului terapeutic. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare.
În contextul situației epidemiologice din țară, evenimentul a fost organizat cu transmisiune video pe grupul privat al Coaliției Naționale ”Viață fără Violență în familie”
Aceste tip de eveniment informative și instructive sunt foarte necesare și utile profesioniștilor, care asistă și participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
În contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, organizațiile societății civile, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Consiliul de Presă atrag atenția asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public și în mass-media din Republica Moldova este tot mai des utilizat și crește în intensitate în campaniile electorale.
Conform datelor Promo-LEX, în ultimii doi ani, numărul de cazuri de discurs de ură s-a dublat (de la 2 la 4,2 cazuri pe zi), acest tip de discurs manifestându-se preponderent în context politic (47,5% din numărul total de cazuri). În același timp, monitorizarea discursului de ură de către Asociația Promo-LEX în contextul alegerilor locale noi din Chișinău, din 20 mai 2018, alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 și alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, confirmă creșterea dinamicii discursului de ură în perioadele preelectorale și electorale, și descreșterea acesteia după încheierea alegerilor.
Datele monitorizării arată că, candidații și simpatizanții acestora, dar și politicienii sunt atât autori ai discursului de ură, cât și victime. De cele mai multe ori, discursul de ură împotriva acestui grup este utilizat și răspândit de alți politicieni, creându-se astfel un cerc vicios. În același timp, prin statutul lor, politicienii care utilizează discursul de ură determină înrădăcinarea prejudecăților, dezvoltarea unor atitudini negative în societate și chiar apariția unor forme de violență față de alte grupuri sociale.
Pe de altă parte, mass-media rămâne a fi cea mai importantă sursă de răspândire a intoleranței în spațiul public. De exemplu, doar în perioada august – noiembrie 2019, cele 516 cazuri de discurs de ură identificate de Promo-LEX au înregistrat 6 288 058 de vizualizări în spațiul online, ceea ce reprezintă 51 541 de vizualizări pe zi.
De asemenea, unele instituții media și jurnaliștii fac uz de discurs de ură și instigă la discriminare, inclusiv prin promovarea prejudecăților față de politicieni, femei, persoane LGBTI, persoane cu dizabilități etc.
În acest sens, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, semnatarii apelului recomandă politicienilor, concurenților electorali și simpatizanților acestora, precum și instituțiilor media și jurnaliștilor să se abțină de la utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare și să contribuie la promovarea unui discurs public echilibrat.
Astfel, semnatarii apelului îndeamnă:
a)Să respecte demnitatea tuturor persoanelor indiferent de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, religie sau convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, limbă vorbită, apartenență politică sau orice alt criteriu protejat;
b)Să utilizeze un limbaj respectuos în raport cu contracandidații și oponenții lor politici;
c)Să promoveze discursul public curat în activitatea politică și, în special, în campania electorală;
d)Să nu admită utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale;
e)Să nu folosească în materialele campaniei electorale imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare;
f)Să nu exprime, susțină sau promoveze idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identității de gen, dizabilității, altor caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora.
a)Să nu multiplice discursul de ură și instigare la discriminare în campania electorală, dar și în afara acesteia, prin utilizarea stereotipurilor și prejudecăților față de diverse grupuri sociale sau fără dezaprobarea clară a unui astfel de comportament;
b)Să modereze comentariile de ură și instigare la discriminare apărute pe paginile lor din rețetele de socializare sau la subsolul articolelor de pe paginile lor web;
c)Să reflecte în mod responsabil, cu explicații cuvenite și cu reflecții critice subiectele sensibile care vizează un anumit grup, pentru a evita stigmatizarea acestora.
a)Să informeze publicul despre campania electorală și să promoveze un limbaj respectuos și echilibrat fără utilizarea imaginilor sexiste și denigratoare sau utilizarea titlurilor care accentuează elementele de discriminare, atac, denigrare, agresivitate, ură sau violență;
b)Să informeze echidistant și obiectiv fără prezentarea unor grupuri sociale doar în contexte negative;
c)Să intervină și să dezaprobe mesajele de ură și/sau instigare la discriminare spuse de către invitați în cadrul emisiunilor TV, Radio, online etc.;
d)Să raporteze cazurile de discurs de ură la Consiliul Audiovizualului;
e)Să depună plângeri la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității atunci când sunt victime ale discursului de ură și/sau instigare la discriminare.
Organizații și autorități semnatare:
Sursa: PROMO-LEX
La 28 septembrie 2020, RCTV ”Memoria”, în persoana Dnei Ludmila POPOVICI, Directoare Executivă, a semnat acordul de colaborare cu Inspectoratul General al Poliției, în persoana Dlui Sergiu PAIU, Șef al Inspectoratului.
Scopul semnării Acordului include:
La 24 septembrie, 2020 a avut loc a 2-a sesiune de consolidarea a capacităților cu privire la implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU în cele 4 instituții partenere: Ministerul Apărării, Inspectoratul General al Politiei, Inspectoratul General de Carabinieri al MAI și Administrația Națională a Penitenciarelor. În contextul stării epidemiologice din țară, ședința s-a desfășurat în format on-line prin intermediul platformei zoom, cu o durată de 2 ore. În cadrul sesiunii au participat 22 persoane, reprezentanți ai celor 4 instituții menționate anterior și membri ai echipei Memoria.
Cei 4 coordonatori de proiect au prezentat obiectivele, realizările obținute și acțiunile planificate pe viitor în vederea implementării și promovării Rezoluției 1325 privind “Femeile, Pacea si Securitatea”. Alte subiecte intens discutate, incluse în agendă, au fost: metode de elaborare și desfășurare a campaniilor de informare-recrutare a femeilor în sectorul de securitate și apărare, modalități eficiente de promovare a rolului Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU, precum și stabilirea modului de distribuire a seturilor anti-COVID, analizarea și identificarea spațiilor/blocurilor sanitare adaptate rezonabil la necesitățile femeilor. La final, au fost identificate provocările și direcțiile viitoare de lucru. Mulțumim participanților și participantelor pentru implicare și efortul depus! Împreună suntem schimbarea!
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.