Timp de 2 zile circa 50 de membri ai Echipelor Multidisciplinare s-au întrunit în cadrul atelierului "Prevenirea violenței în bază de gen și susținerea victimelor" pentru a împărtăși bune practici și pentru a-și îmbunătăți abilitățile în domeniul prevenirii violenței în familie și violenței în bază de gen, în lucrul cu agresorii și victimele. Am avut o prezență impresionantă a specialiștilor și profesioniștilor din diverse domenii, inclusiv angajați ai poliției, asistenți sociali, psihologi, medici și profesori.
Atelierul a fost axat pe măsurile de identificare, sprijin și protecție a victimelor, precum și pe modalitățile de acțiune în cazuri de hărțuire sexuală. Am avut oportunitatea de a discuta nevoile specifice ale victimelor și modalitățile de reabilitare a acestora, oferindu-le suportul necesar pentru a se recupera și a-și reconstrui viețile.
Ludmila Popovici, Directoare Executivă a RCTV Memoria, susține "Prin intermediul experților explorăm standardele, abordările și principiile în asistența victimelor de violență bazată pe gen. Învățăm despre modalitățile de identificare, sprijin și protecție a victimelor, precum și despre nevoile specifice ale acestora. Ținând cont și de importanța reabilitării victimelor, oferindu-le resursele și suportul necesare pentru a-și reconstrui viața.
Suntem responsabili să dezvoltăm și să implementăm strategii eficiente de prevenire a violenței în familie și a violenței în bază de gen. Împreună, putem contribui la schimbarea de paradigmă și la crearea unei societăți în care violența bazată pe gen să nu mai aibă loc. Vă invit să profitați la maximum de această oportunitate de învățare și să aduceți întrebări și contribuții valoroase. Prin colaborare și angajament, putem face diferența în prevenirea violenței și în susținerea victimelor. "
Cu un mesaj de susținere și încurajare în cadrul acestui atelier a venit Svetlana Albina, Ofi’era de program UN Women, care a adus sincere felicitări pentru angajamentul membrilor Echipelor Multidisciplinare (EMD) și ia încurajat să învețe și să-și dezvolte abilitățile în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în bază de gen.
Svetlana Albina, ofițeră de proiect, UN Women susține " Una din prioritățile strategice ale UN Women Moldova reprezintă dimensiunea eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. Astfel, prin intermediul proiectului ”Promovarea la nivel regional și național a unor răspunsuri sensibile la dimensiunea de gen la criza refugiaților”, finanțat de către Guvernul SUA, Un Women sprijină consolidarea prestatorilor de servicii specializate, desfășurarea activităților de prevenire a fenomenului violenței în bază de gen, dar și de consolidare a capacităților specialiștilor din domeniu. Membrii echipelor multidisciplinare au un rol important în prevenirea și asistența cazurilor de violență, respectiv aceste sesiuni de training reprezintă o oportunitate de consolidare inițială și continuă a cunoștințelor specialiștilor din domeniu din prima linie. Doar în comun putem să contribuim la diminuarea acestui fenomen și la asigurarea unei reabilitări eficiente a supraviețuitoarelor violenței în bază de gen."
Am interacționat cu experți și profesioniști din domeniu, împărtășim cunoștințe și construim o rețea de sprijin solidă pentru a face față acestui fenomen complex. Prin colaborarea noastră și participarea la acest atelier, ne propunem să aducem schimbări pozitive în comunitatea noastră și să sprijinim victimele violenței în bază de gen.
Mariana Carabanov, Expertă în egalitate de gen menționează „Este responsabilitatea noastră să ne unim eforturile și să abordăm aceste probleme cu hotărâre și determinare. Prevenirea VBG și a hărțuirii sexuale necesită o abordare multidimensională și integrată. Este esențial să înțelegem originile și mecanismele care stau la baza acestor comportamente, precum și impactul lor devastator asupra victimelor. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe promovarea egalității de gen, semnalizarea cazurilor și pe dezvoltarea abilităților de comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în bază de gen. Sunt ferm convinsă că schimbarea este posibilă. Putem construi o societate mai sigură și mai empatică. Trebuie să lucrăm împreună pentru a identifica și implementa cele mai bune practici în prevenirea VBG. ”
Schimbul de experiență și cunoștințele împărtășite în cadrul atelierului au fost de neprețuit. Participanții/teleau avut ocazia să descopere bune practici care pot fi aplicate în lucrul cu agresorii și victimele. Abilitățile în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în familie au fost consolidate și îmbunătățite.
Evenimentul a fost unul binevenit, demonstrând angajamentul nostru comun în combaterea violenței în bază de gen și susținerea victimelor. Prin colaborarea noastră și prin promovarea unui mediu sigur și protejat, ne dorim să creăm o societate în care toți membrii/elesă se simtă în siguranță și respectați.
Participanții/tele că împreună, putem face diferența și contribui la construirea unui mediu mai sigur și mai empatic pentru toți. Cu toții putem aduce o schimbare pozitivă în lupta împotriva violenței în familie.
Mulțumim tuturor pentru efortul lor susținut în realizarea acestui atelier deosebit. Suntem încrezători/oare că noile abilități și cunoștințe dobândite vor avea un impact pozitiv în comunitățile noastre și vor contribui la construirea unui viitor mai sigur și mai echitabil pentru toți.
Vă încurajăm să continuați să vă implicați și să promovați valorile de non-violență și egalitate în societate. Prin eforturile noastre colective, putem aduce schimbări reale și durabile.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.