La data de 14 septembrie 2023, în incinta Centrului ARTCOR, a avut loc Clubul de Presă „PENTRU O VIAȚĂ CU DEMNITATE, FĂRĂ DISCRIMINARE ȘI VIOLENȚĂ ÎN BAZĂ DE GEN (VBG)”. Scopul evenimentului: prezentarea și promovarea realizărilor din cadrul proiectului cu același nume, implementat de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria” (RCTV Memoria) în perioada 1.10.21 – 30.09.2023, cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei la București.
Proiectul a avut trei direcții de activitate:
În prima parte a evenimentului au luat cuvântul reprezentați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, inclusiv formatori, care au prezentat opinii despre propria implicare, experiență, subiecte legate de integrarea dimensiunii de gen și prevenirea violenței în sistemul penitenciar, precum și rolul asociațiilor de femei în instituțiile de forță din Republica Moldova:
Liuba JIGNEA-SUVEICA, Comisar de justiție, Directoare adjunctă a ANP a menționat despre importanța implicării femeilor la diferite niveluri din sistemul penitenciar, de la gardieni până la poziții manageriale de top, și rolul lor în gestionarea situațiilor de criză sau celor conflictuale. Iar integrarea dimensiunii de gen și prevenirea violenței în bază pe gen, trebuie să devină o prioritate pentru toți angajații sistemului penitenciar, ceea ce poate fi atins prin schimb de experiență, instruiri, inclusiv cu implicarea bărbaților ca și formatori.
Ludmila ZGHIBARȚĂ, Directoare a Centrului de instruire a ANP a menționat importanța acestui proiect și a relatat următoarele: "Este o practică foarte bună, deoarece subiectul este actual și chiar dureros pe alocuri. Subiectul VBG este ceva nou, dar cu rădăcini seculare. Este oportun ca modulul dat să fie aplicat în cadrul orelor de instruire, la toate nivelele angajaților ANP”.
Daniela CARAMAN, Psihologă, Unitate Gender ANP a evidențiat eforturile Unităților Gender din cadrul ANP în promovarea egalității de gen și prevenirea violenței, menționând: "Atunci când am făcut cunoștință pentru prima dată cu termenii ce țin de egalitatea de gen, cu VBG și cu centrul „Memoria”, cel mai mult m-a marcat existența unui număr mare de victime în bază de gen și a inegalităților existente în societatea noastră. Mare mi-a fost mirarea când am înțeles că nu este chiar așa de frumos totul în societate. Cel mai dificil lucru pentru mine, este detașarea de problemele victimelor cu care fac cunoștință, în procesul de lucru."
Eugen SAVCA, Director al Penitenciarului nr. 18, Brănești, susține că „Problemele abordate sunt de-o importanță deosebită și sunt sensibile pentru societate. Trebuie să fie cât mai mediatizată tematica și actualitatea problemei. Implicarea mea a fost una mai tardivă, dar mă bucur că am fost implicat în acest proiect foarte bun și informativ. Sunt recunoscător pentru că am fost selectat ca și formator, fiind și director de penitenciar și am avut oportunitatea de a-mi îmbunătăți cunoștințele în domeniu, pentru a le împărtăși cu subalternii și colegii".
La rândul său, Alexandru SUHOVICI, Director al Penitenciarului nr. 7, Rusca, a mulțumit echipei RCTV Memoria pentru susținere continuă, implicare și inițierea unui asemenea proiect important, menit să aducă schimbări pozitive în sistemul penitenciar. A pledat pentru asigurarea unui mediu sigur și non-discriminatoriu în penitenciare, menționând importanța toleranței zero pentru violență.
Mariana CARABANOV, co-fondatoare Asociației Femeilor din Poliția RM, a vorbit despre rolul esențial al asociațiilor de femei în instituțiile de forță și contribuția lor la promovarea demnității și egalității de gen: „Încurajez angajatele ANP să creeze Asociația femeilor din ANP. Deși sunt multe provocări și multă muncă, este o satisfacție enormă când reușești să valorifici potențialul femeilor, când contribui la combaterea stereotipurilor și integrezi dimensiunea de gen într-un domeniu încă masculinizat. "
Ludmila POPOVICI, Directoare executivă a RCTV Memoria a prezentat rezultatele proiectului, cu privire la îmbunătățirea programului de reabilitare și vindecare a traumei pentru femeile care au trecut prin violență, în contextul războiului din Ucraina și crizei refugiaților. În pofida provocărilor și greutăților, proiectul a atins rezultate remarcabile, prin valorificarea resurselor și dezvoltarea parteneriatelor, pentru asigura un răspuns mai ferm și eficient la neviile victimelor. De asemenea, a fost menționată importanța reabilitării și documentării cazurilor, în contextul promovării demnității umane, accesului la justiție și prevenirii violenței de gen.
Consecințele violenței în bază de gen reprezintă o problemă gravă pentru întreaga societate, deoarece marchează nu doar victime, dar și pe cei din jur, având un impact negativ și peste generații. Copii se nasc și poartă pe umeri povara traumelor părinților. Fenomenul violenței în bază de gen, este strâns legat și de alte fenomene distructive (emigrare masivă a populației, sărăcie, război etc) și necesită eforturi constante la toate nivelurile, o abordare multidisciplinară și intersectorială, pentru a fi prevenit și eradicat.
Până în prezent, în cadrul acestui proiect, RCTV Memoria a oferit servicii comprehensive unui număr total de 161 victime/supraviețuitoare ale VBG, atât din Republica Moldova cât și din alte țări, în special din Ucraina. Programele de reabilitare au inclus: asistență medicală, psihologică, legală și socială, precum și ajutoare financiare sau umanitare, inclusiv pregătirea copiilor pentru școală.
Clubul de Presă face parte din activitățile de sensibilizare a opiniei publice și a factorilor de decizie, cu privire la importanța prevenirii și gestionării cazurilor de violență în bază de gen, atât în sistemul penitenciar, cât și în societate per ansamblu. Eveniment organizat în cadrul proiectului ”Pentru o viață mai bună, fără discriminare și violență în bază de gen”, implementat de RCTV Memoria în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, cu suportul financiar al Embassy of Finland in Bucharest - Ambasada Finlandei la Bucureşti în perioada 2021-2023.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.