La 7 mai curent, Ludmila Popovici directoarea executivă al RCTV Memoria”, a dat curs invitației Agenției Naționale a Arhivelor care a organizat un panel de discuții despre consecințele celui de-al Doilea Război Mondial asupra unei societăți, inclusiv suferința și trauma psihologică.
Evenimentul a debutat cu proiecția filmului „Războiul este suferință”, un scurt metraj documentar care a prezentat mărturiile cutremurătoare ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul a inclus interviuri din arhivele IP „Teleradio-Moldova” și ale jurnalistei Valentina Ursu, oferind o perspectivă autentică asupra tragediei războiului.
„Calvarul vine după război. Cel de-Al Doilea Război Mondial nu a avut nici-un sens, a fost un act tragic, din partea a două țări totalitariste, agresive, care au încercat să divizeze lumea.” a menționat Anatol Leșcu, conferențiar universitar, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.
Ludmila Popovici, Directoarea executivă RCTV Memoria a remarcat următoarele „Milioane de oameni au suferit. Acum este timpul să încercăm să vorbim despre traumele colective despre care nu s-a vorbit foarte mult timp. Despre traumă nu se vorbește, pentru că este greu, este foarte distructivă, cu consecințe foarte grave, și individuale, și colective.”
Ludmila Popovici ne-a vorbit atât despre impactul psihologic al acestor evenimente, despre traumele și despre suferințele prin care au trecut supraviețuitorii cât și despre modul în care au reușit să depășească aceste momente dificile.
Potrivit Mariei Zinovii, șefă de Direcție, Arhiva Națională a Republicii Moldova: „Războiul nu are învingători și învinși. Aici au decedat oameni, fie de o parte sau de alta. ... În primul val de deportări au fost deportate elitele și cei care aveau coloană vertebrală, în cel de-al doilea val au fost deportați țăranii harnici, care ne creșteau pâinea, iar noi am rămas fără cea mai importantă resursă, resursa umană, care greu se restabilește.”
Panelul a subliniat că războiul, în esența sa, nu aduce decât suferință și pierderi umane colosale. În contextul actual, ar trebui interzise orice manifestări publice, în legătură cu „biruința rușilor” de 9 mai. Doar mai multe popoare au luptat împotriva fascismului, pentru o Europă liberă și pașnică. Ziua de 9 Mai este o oportunitate de reflecție profundă asupra traumei colective al societății noastre, a lecțiilor învățate și a angajamentului nostru față de pace și reconciliere în prezent și viitor.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.