35 de elevi ai clasei a 12-a, Liceul Teoretic „Hyperion”, Durlești au participat la ora informativă cu tematica „80 de ani de la deportarea din 12-13 iunie 1941: MEMORIE ȘI ACTUALITATE”. Pe parcursul acesteia au fost prezentate informații relevante privind represiunile politice și deportările în masă. Prezentarea a inclus subiecte despre consecințele torturii, violențelor sociale și altor crime comise față de cetățenii noștri, în perioada represiunilor politice și deportărilor în masă, dar și întrebări, teme care au invitat participanții să reflecteze asupra unor întrebări cheie: De ce avem nevoie să ne cunoaștem trecutul? Cum să construim un viitor mai bun? Cum ne putem implica?
Totodată, au fost prezentate un set de activități (publicare de cărți, realizarea unui documentar video, a interviurilor cu persoanele deportate, etc.) menite să susțină victimele represiunilor politice și să vocifereze drama și suferința prin care au trecut.
”Avem nevoie de acest exercițiu pentru a ne cunoaște trecutul și pentru a construi un viitor mai bun, în care drepturile omului să fie prioritare”, a afirmat Ludmila Popovici, Directoarea Executivă a RCTV Memoria.
Această activitate este un produs al proiectului "A stronger voice against soviet nostalgia by helping victims of GULAG and documenting their stories", implementat de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, (RCTV Memoria) în perioada 01.07.2019 – 31.03.2021, cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova.
Circa 70 de membri ai echipelor multidisciplinare (EMD) din 13 localități, din raioanele Ungheni și Cahul au participat la Masa Rotundă “Protejează Familia de Violență”. Evenimentul s-a desfășurat la data de 21 mai 2021, în contextul Campaniei Sociale „Protejează Familia de Violență”, în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al Echipelor Multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen” implementa de RCTV Memoria. Scopul evenimentul a fost schimbul de bune practici dintre EMD-urile locale, în domeniul prevenirii violenței în bază de gen și asistenței victimelor violenței în familie.
Natalia Poștaru, Ofițeră de program UN Women a afirmat la începutul evenimentului: ”Membrii echipei multidisciplinare sunt actori importanți în eliminarea violenței. Este salutabilă organizarea unor astfel de evenimente, unde se vor iniția discuții și schimb de experiență în membrii EMD. Este important să avem deschiderea de a discuta provocările cu care se confruntă, dar și de a avea convingerea că putem îmbunătăți, interveni și soluționa problemele”.
”Este important de a împărtăși experiența și de a o evalua. Schimbul de opinii, idei ne ajută să apreciem ce s-a făcut și ce se poate de făcut. Să abordăm problemele și să găsim soluții care vor asigura schimbarea”, a accentuat Ludmila Popovici, Directoarea Executivă a RCTV Memoria.
Împărtășirea experienței a avut loc prin prezentarea generală a EMD locale, a studiilor de caz care au reflectat cazuri concrete de violență în familie din cele 13 localități aflate în componența celor două raioane, precum și prin sumarizarea rezultatelor obținute în urma analizei SWOT.
Printre cele mai importante provocări întâmpinate de membrii EMD locale în activitatea lor de zi cu zi, se regăsesc:
Pe parcursul evenimentului au fost prezentate un șir de recomandări, care ar contribui substanțial la înregistrarea unor rezultate palpabile în asistarea victimelor violenței. Astfel, au fost identificate următoarele direcții de lucru cu membrii EMD:
Prezentarea rezultatelor chestionarului de identificare a necesităților de instruire a constituit un alt subiect relevant inclus în agendă. Lilia Potîng, expertă în training-uri, A.O Promo-LEX, a afirmat importanța aplicării chestionarului ca instrument de lucru în identificarea și selectarea modulelor de instruire. Ulterior, au fost prezentate rezultatele obținute în conformitate cu anumite criterii prestabilite.
La final participanții și-au exprimat impresiile, menționând importanța comunicării între membrii echipelor multidisciplinare în vederea obținerii unor rezultate de succes pentru cetățeni.
Elena Gîrneț, Directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, membră EMD Slobozia Mare, Cahul: ”Se cere o responsabilizare, eficientizare și abilitare a EMD. Vom deveni mai expresivi vocali, vizibili și vom atinge scopul suprem de a avea familii protejate de violență”.
Elena Leonte, membra EMD Andrușul de Jos: ”Este important ca oamenii să capete încrederea în membrii EMD. Să le oferim răspunsuri pe loc, nu să-i redirecționăm în raion”.
Acest proiect face parte din Proiectul “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Declarația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) despre intenția de a modifica Constituția Republicii Moldova și legislația națională nu este decât un act de ”promovare electorală” și de deturnare a dezbaterilor electorale în preajma alegerilor datorită unor subiecte false și inventarea unor pericole inexistente.
Promovarea ne-ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, și denaturarea scopului și obiectivelor acesteia reprezintă un risc continuu pentru femeile din Republica Moldova. Convenția nu are decât să protejeze în special femeile și copii împotriva tuturor formelor de violență şi de a preveni, de a sancționa şi de a elimina violența împotriva acestora. Convenția se bazează pe convingerea că orice formă de violență încalcă grav drepturile fundamentale la viață, securitate, libertate, demnitate, integritate fizică și emoțională și că acest fenomen nu poate fi ignorat de către state.
Credem cu tărie că tolerarea violenței față de femei și neglijarea acestora ca ființă umană nu reprezintă o valoare a familiei tradiționale
Constituția RM în art.48 alin.(2) este deja foarte clară și completă, iar declarațiile privind modificarea acesteia nu au scopul decât să promoveze și justifice discriminarea și incitarea la ură împotriva persoanelor care au alte orientări sexuale, persoanelor care sunt asociate cu comunitatea LGBT+ sau împărtășesc o altă opinie diferită decât cea considerată majoritară. Aceste declarații făcute în perioada preelectorală duc la dezbinarea societății Republicii Moldova și creează noi motive artificiale de ură față de persoanele din grupul LGBT+ și a susținătorilor acestora. Adevăratul scop al acestor declarații este de a distrage atenția de la alte subiecte social importante.
În acest context, organizațiile societății civile califică mesajele deputaților PSRM: Alla Darovannaia, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco, făcute publice în cadrul conferinței de presă din 13 mai 2021 drept un discurs instigator la discriminare și ură și consideră că acesta este unul absolut inadmisibil într-un stat de drept ce tinde să promoveze valorile democratice, respectarea demnității ființei umane, a dreptului la viața privată și libertatea de exprimare a tuturor cetățenilor indiferent de orientare sexuală și identitatea de gen, sex, opinie etc. Cu regret, aceeași retorică a fost preluată și de către alte partide politice și politicieni din Republica Moldova.
Ideea introducerii pedepsei penale pentru promovarea și apărarea unui mod de viață diferit decât cel obișnuit de majoritate, este o violare directă a dreptului la libertatea de exprimare și dreptul la respectarea vieţii private care sunt garantate de către Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Art.16 din Constituția RM, precum și art.14 CEDO interzice orice formă de limitare a dreptului la egalitate, iar exercitarea drepturilor şi libertăților trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, opinii politice sau orice alte opinii, orientare sexuală, apartenență la o minoritate națională, sau orice altă situație.
Organizațiile societății civile reiterează faptul că libertatea de exprimare implică și mesaje care ofensează, deranjează sau șochează, însă acest drept poate și trebuie supus limitărilor conform legislației naționale atunci când apare necesitatea să fie apărate drepturile altora.
În acest context, organizațiile semnatare solicită politicienilor, simpatizanților acestora dar și autorităților statului:
Organizații semnatare:
Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare având ca membri:
AO Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM)
AO Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”
AO Centrul de Resurse Juridice (CRJM)
AO Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
Asociația Promo-LEX
Ana Furtună
AO Uniunea Organizațiilor Invalizilor din RM
AO Asociația de Reabilitare a Invalizilor din RM
AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM)
AO Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD)
Asociația Națională a Mediatorilor Comunitari din R.M
AO Inițiativa Pozitivă
AO Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova)
PLATZFORMA.MD
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” (RCTV Memoria)
Activiști și Activiste semnatare:
Elena Rațoi
Natalia Rezneac
Diana Guja
Constanța Dohotaru
Alina Cebotari
Alina Andronache
Andriana Zaslaveț
Olga Bitca,
La data de 6 mai 2021 a avut loc ședința de cunoaștere cu membrii echipei multidisciplinare (EMD) din localitatea Văleni, raionul Cahul, activitate realizată în cadrul proiectului ”Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”.
Ședința a debutat cu prezentarea membrilor EMD local și familiarizarea lor cu specificul proiectului: scopul, obiectivele și abordările. Participanții au fost invitați de a prezenta o scurtă descriere a contextului de muncă, accentul fiind pus pe mecanismul de cooperare dintre membrii echipei, instrumente utilizate, numărul de cazuri de violență a victimelor adulte sesizate. Prezentarea situației actuale de lucru a permis abordarea următorului subiect: provocările cu care se confruntă membrii echipei multidisciplinare în procesul de lucru cu victimele violenței în familie.
Ca urmare, au fost identificate următoarele probleme:
Echipa afirmă că nu au fost înregistrate oficial cazuri de violență asupra adulților. Fapt explicat prin efortul EMD-ului din de a preveni cazurile de abuz. Fiecare instituție se autosesizează când este o suspecție de abuz/violență mărturie din partea unui localnic.
Lidia B., secretara Consiliului local a menționat: ”Tindem să prevenim orice caz de abuz. Ne îndeplinim sarcinile din timp”.
Echipa multidisciplinară locală a salutat călduros inițiativa proiectului: ”Împreună sperăm să facem lucruri frumoase. Suntem receptivi și dornici de a avea în continuare o productivitate în echipă. Suntem o echipă de prieteni!”.
Acest proiect face parte din Proiectul “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Cahul #EU4Ungheni #EU4Moldova #StrongherTogether
La data de 13 aprilie 2021, 13 specialiști din diferite domenii, care vor coordona activitatea Echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, s-au întâlnit în cadrul primei sesiuni comune de lucru.
Sesiunea a fost organizată cu scopul de prezentare și cunoaștere reciprocă, dar și de realizare a următoarelor obiective:
Un aspect important a fost schimbul de viziuni asupra rolului lor în activitatea echipelor multidisciplinare, ca promotori ai schimbării și valorilor. În acest sens, coordonatorii se văd în mare parte astfel:
Pentru o mai bună înțelegere a responsabilităților și sarcinilor planificate în cadrul proiectului, participanții au primit un pachet informațional (documente de suport și instrumente de lucru, ghiduri practice privind violența în bază de gen).
Evenimentul s-a desfășurat în format online, prin intermediul platformei Zoom, cu o durată de 2 ore și a întrunit 19 participanți.
Apreciem entuziasmul și motivația coordonatorilor de a se implica activ și eficient în realizarea responsabilităților lor și le urăm “Bun Venit” în echipa proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”.
Acest proiect face parte din Proiectul “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
În acest an, marcăm 12 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. În acele zile de groază, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces.
Organizațiile semnatare consideră dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată.
Reamintim că Procuratura a înregistrat și examinat 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.
Organizațiile semnatare sunt îngrijorate că după 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată. Unii dintre aceștia au fost promovați sau activează în alte instituții de stat în funcții la fel de înalte.
Considerăm că organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili, iar ca efect instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive.
Organizațiile semnatare condamnă inacțiunea statului de a deferi justiției vinovații de comiterea actelor de tortură și relelor tratamente din cadrul evenimentelor din aprilie 2009 și ignorarea constantă a victimelor torturii.
Regretăm că sute de victime ale torturii și rudele lor apropiate au rămas traumatizate pe viață și nu au primit nici un suport real din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, incomparabil de mici față de prejudiciul cauzat. Legea nr. 137 (2017), cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor este ineficientă, fără mecanisme de implementare, iar Comentariul General nr. 3 (2012) al Comitetului ONU împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU împotriva torturii a fost și este ignorat în continuare.
Este inadmisibil ca multiplele obligațiuni internaționale ale Republicii Moldova în vederea „toleranței zero” față de tortură rămân a fi neonorate până în prezent. Multiplele recomandări adresate Guvernului Republicii Moldova de către instituțiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, OSCE, ș.a. au fost practic ignorate. Organizațiile semnatare amintesc autorităților că într-un stat de drept justiția este o prioritate. Autoritățile trebuie să-și îndeplinească obligațiile dictate de documentele internaționale în domeniul drepturilor omului pe care le-au semnat, dar și cele naționale menite să asigure tuturor persoanelor drepturi egale.
Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase!
SOLICITĂM autorităților Republicii Moldova următoarele:
Partenerilor de dezvoltare, în special Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor unite, să evalueze nivelul implementarea Rezoluțiilor și recomandările formulate pentru asigurarea unei investigații eficiente, aducerea în fața justiției a celor responsabili și neadmiterea impunității. Nu în ultimul rând, să se asigure că Guvernului Republicii demonstrează angajamentul său real pentru statul de drept și drepturile omului, inclusiv prin consolidarea mecanismelor naționale de prevenire a torturii și a altor trata-mente sau pedepse crude, inumane sau degradante.
Organizațiile semnatare (lista pentru semnare este deschisă)
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Consiliul pentru Prevenirea Torturii NPM Moldova
Ion Guzun, Avocat
Asociația Obștească „Baștina Frăsânești” din municipiul Ungheni și Asociația Obștească „Asociația Primarilor Cahul” din municipiul Cahul au semnat acorduri de parteneriat cu RCTV Memoria în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen. Proiectul este implementat de către RCTV Memoria în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, pe perioada de 16 noiembrie, 2020 – 31 septembrie, 2022.
Asociația Obștească „Baștina Frăsânești” este o asociație obștească, care are drept scop reprezentarea, promovarea, susținerea și apărarea intereselor comunității, prin desfășurarea activităților culturale și educative, contribuind la dezvoltarea unei societăți democratice ți prospere.
Asociația Obștească „Asociația Primarilor Cahul” este o asociație benevolă, apolitică, neguvernamentală, autonomă, care are scopul de punere în comun a intereselor, cunoștințelor și activităților practice pentru materializarea pe plan juridic, economic și administrativ, în cele mai bune condiții a cerințelor ce stau în fața autonomiei locale, administrației domeniului public local, precum și protejării drepturilor primarilor împotriva unor eventuale abuzuri din partea organelor centrale de administrare.
Pe data de 10 februarie, respectiv 25 februarie 2021 au avut loc sesiunile online de lucru cu ambele asociații. În cadrul acestor ședințe s-au stabilit direcțiile și activitățile comune pentru viitorul Acord de Parteneriat, precum și planificarea activităților de lucru comun.
Astfel, în cadrul Acordului semnat, fiecare asociație parteneră va oferi asistență echipei de implementare în organizarea activităților proiectului la nivel local; va participa la toate activitățile relevante locale, planificate în cadrul proiectului, va contribui și participa la organizarea activităților de informare și sensibilizare a populației, prevăzute în cadrul proiectului, a Campaniilor anuale, etc., precum și alte activități ca: crearea și menținerea Rețelei locale; asigurarea vizibilitatea activităților realizate în cadrul proiectului.
RCTV Memoria salută receptivitatea asociațiilor partenere de a genera rezultate frumoase cu impact de lungă durată atât în cadrul proiectului, cât și după încheierea acestuia.
În contextul pandemiei provocate de COVID-19, RCTV Memoria (Centrul de Reabilitare a victimelor torturii „Memoria”) cu suportul financiar al UN Voluntary Fund for Victims of Torture a oferit un lot de produse de primă necesitate (produse alimentare și igienice) pentru 31 de beneficiari (victime ale torturii, refugiați si solicitanți de azil, precum și victime ale represiunilor politice), inclusiv cu copii mici.
Pachetele de ajutor conțineau: câte un set din 10 măști de protecție și dezinfectanți, dar și alte produse de primă necesitate, cum ar fi alimente de bază, detergenți, produse de igienă menstruală pentru femei și produse specifice pentru bărbați identificate în urma unor discuții comprehensive, dar și a aplicării unui Chestionar de Evaluare a necesităților. RCTV Memoria are o abordare individualizată a fiecărui beneficiar în parte, care răspunde la nevoile lor de bază. În timpul crizelor de felul pandemiei victimele torturii, în special solicitanții de azil și victimele recente au nevoie de protecție sporită și de susținerea noastră continuă. Pandemia a adus cu ea schimbări majore resimțite și în prezent. Beneficiarii centrului au devenit și mai vulnerabili la contextul socioeconomic actual. Pierderea locului de muncă, lipsa alimentelor și a produselor de primă necesitate, precum și ați factori, au accentuat starea de frică, panică și neîncredere în viitor a persoanelor asistate de NOI. RCTV Memoria a înregistrat tot mai multe solicitări de ajutor material si financiar, precum și necesitatea de asistență psihologică, medicală și socială.
Această acțiune a fost posibilă datorită suportului financiar continuu al UN Voluntary Fund for Victims of Torture oferit in cadrul proiectului „Rehabilitation of torture victims from Moldova in the context of COVID-19 crisis”, implementat de RCTV Memoria în perioada 01.10.2020-31.01.2021.
Aducem sincere mulțumiri donatorului pentru suportul oferit beneficiarilor noști, încredere și șansa de a-i ajuta în depășirea provocărilor! Mesaj de mulțumire din partea unei beneficiare: ”Cel mai frumos ajutor vine în momentul când te aștepți cel mai puțin. Mulțumesc pentru ”mâna de ajutor” atât de necesară pentru mine.”
Cooperarea eficientă și parteneriate la nivel local și național, abordarea participativă, coagularea eforturilor, sunt doar unele dintre premisele pe care se bazează rezultatele scontate pentru atingerea obiectivelor proiectului “Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2022.
Pe parcursul lunilor februarie-martie, în cadrul proiectului se vor realiza mai multe sesiuni și întâlniri de lucru, care vor include și activități de planificare și fortificare a parteneriatelor cu organizațiile locale din raionul Cahul și Ungheni.
Pe 10 februarie, 2021 a avut loc o sesiune online cu AO Baștina Frăsînești, din raionul Ungheni, care a avut drept scop, stabilirea direcțiilor și activităților comune pentru Acordul de Colaborare, care urmează a fi semnat. Agenda sesiunii a inclus subiecte relevante precum:
Echipa de proiect va pune continuu accent pe valorificarea experienței RCTV Memoria, a Promo-LEX, precum și altor ONG-uri din Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”. Iar un rol important le revine și ONG-urilor din teritoriu, care vor asigura nu doar o comunicare eficientă, valorificare a capacităților și coagulare a eforturilor tuturor actorilor locali relevanți, dar și o continuitate a mai multor dintre activitățile inițiate în cadrul proiectului.
Proiectul “Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat de către RCTV Memoria, este parte a proiectului “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, al cărui obiectiv principal este promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.