La data de 13 aprilie 2021, 13 specialiști din diferite domenii, care vor coordona activitatea Echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, s-au întâlnit în cadrul primei sesiuni comune de lucru.
Sesiunea a fost organizată cu scopul de prezentare și cunoaștere reciprocă, dar și de realizare a următoarelor obiective:
Un aspect important a fost schimbul de viziuni asupra rolului lor în activitatea echipelor multidisciplinare, ca promotori ai schimbării și valorilor. În acest sens, coordonatorii se văd în mare parte astfel:
Pentru o mai bună înțelegere a responsabilităților și sarcinilor planificate în cadrul proiectului, participanții au primit un pachet informațional (documente de suport și instrumente de lucru, ghiduri practice privind violența în bază de gen).
Evenimentul s-a desfășurat în format online, prin intermediul platformei Zoom, cu o durată de 2 ore și a întrunit 19 participanți.
Apreciem entuziasmul și motivația coordonatorilor de a se implica activ și eficient în realizarea responsabilităților lor și le urăm “Bun Venit” în echipa proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”.
Acest proiect face parte din Proiectul “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.
În acest an, marcăm 12 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. În acele zile de groază, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces.
Organizațiile semnatare consideră dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată.
Reamintim că Procuratura a înregistrat și examinat 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.
Organizațiile semnatare sunt îngrijorate că după 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată. Unii dintre aceștia au fost promovați sau activează în alte instituții de stat în funcții la fel de înalte.
Considerăm că organele de urmărire penală și ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în fața justiției a celor responsabili, iar ca efect instanțele de judecată nu i-au condamnat din varii motive.
Organizațiile semnatare condamnă inacțiunea statului de a deferi justiției vinovații de comiterea actelor de tortură și relelor tratamente din cadrul evenimentelor din aprilie 2009 și ignorarea constantă a victimelor torturii.
Regretăm că sute de victime ale torturii și rudele lor apropiate au rămas traumatizate pe viață și nu au primit nici un suport real din partea statului, cu excepția unor compensații bănești, incomparabil de mici față de prejudiciul cauzat. Legea nr. 137 (2017), cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor este ineficientă, fără mecanisme de implementare, iar Comentariul General nr. 3 (2012) al Comitetului ONU împotriva torturii la art. 14 al Convenției ONU împotriva torturii a fost și este ignorat în continuare.
Este inadmisibil ca multiplele obligațiuni internaționale ale Republicii Moldova în vederea „toleranței zero” față de tortură rămân a fi neonorate până în prezent. Multiplele recomandări adresate Guvernului Republicii Moldova de către instituțiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, OSCE, ș.a. au fost practic ignorate. Organizațiile semnatare amintesc autorităților că într-un stat de drept justiția este o prioritate. Autoritățile trebuie să-și îndeplinească obligațiile dictate de documentele internaționale în domeniul drepturilor omului pe care le-au semnat, dar și cele naționale menite să asigure tuturor persoanelor drepturi egale.
Dosarul 7 APRILIE 2009 a fost ignorat până în acest moment de toate guvernările și poate crea precedente periculoase!
SOLICITĂM autorităților Republicii Moldova următoarele:
Partenerilor de dezvoltare, în special Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor unite, să evalueze nivelul implementarea Rezoluțiilor și recomandările formulate pentru asigurarea unei investigații eficiente, aducerea în fața justiției a celor responsabili și neadmiterea impunității. Nu în ultimul rând, să se asigure că Guvernului Republicii demonstrează angajamentul său real pentru statul de drept și drepturile omului, inclusiv prin consolidarea mecanismelor naționale de prevenire a torturii și a altor trata-mente sau pedepse crude, inumane sau degradante.
Organizațiile semnatare (lista pentru semnare este deschisă)
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Consiliul pentru Prevenirea Torturii NPM Moldova
Ion Guzun, Avocat
Asociația Obștească „Baștina Frăsânești” din municipiul Ungheni și Asociația Obștească „Asociația Primarilor Cahul” din municipiul Cahul au semnat acorduri de parteneriat cu RCTV Memoria în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen. Proiectul este implementat de către RCTV Memoria în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, pe perioada de 16 noiembrie, 2020 – 31 septembrie, 2022.
Asociația Obștească „Baștina Frăsânești” este o asociație obștească, care are drept scop reprezentarea, promovarea, susținerea și apărarea intereselor comunității, prin desfășurarea activităților culturale și educative, contribuind la dezvoltarea unei societăți democratice ți prospere.
Asociația Obștească „Asociația Primarilor Cahul” este o asociație benevolă, apolitică, neguvernamentală, autonomă, care are scopul de punere în comun a intereselor, cunoștințelor și activităților practice pentru materializarea pe plan juridic, economic și administrativ, în cele mai bune condiții a cerințelor ce stau în fața autonomiei locale, administrației domeniului public local, precum și protejării drepturilor primarilor împotriva unor eventuale abuzuri din partea organelor centrale de administrare.
Pe data de 10 februarie, respectiv 25 februarie 2021 au avut loc sesiunile online de lucru cu ambele asociații. În cadrul acestor ședințe s-au stabilit direcțiile și activitățile comune pentru viitorul Acord de Parteneriat, precum și planificarea activităților de lucru comun.
Astfel, în cadrul Acordului semnat, fiecare asociație parteneră va oferi asistență echipei de implementare în organizarea activităților proiectului la nivel local; va participa la toate activitățile relevante locale, planificate în cadrul proiectului, va contribui și participa la organizarea activităților de informare și sensibilizare a populației, prevăzute în cadrul proiectului, a Campaniilor anuale, etc., precum și alte activități ca: crearea și menținerea Rețelei locale; asigurarea vizibilitatea activităților realizate în cadrul proiectului.
RCTV Memoria salută receptivitatea asociațiilor partenere de a genera rezultate frumoase cu impact de lungă durată atât în cadrul proiectului, cât și după încheierea acestuia.
În contextul pandemiei provocate de COVID-19, RCTV Memoria (Centrul de Reabilitare a victimelor torturii „Memoria”) cu suportul financiar al UN Voluntary Fund for Victims of Torture a oferit un lot de produse de primă necesitate (produse alimentare și igienice) pentru 31 de beneficiari (victime ale torturii, refugiați si solicitanți de azil, precum și victime ale represiunilor politice), inclusiv cu copii mici.
Pachetele de ajutor conțineau: câte un set din 10 măști de protecție și dezinfectanți, dar și alte produse de primă necesitate, cum ar fi alimente de bază, detergenți, produse de igienă menstruală pentru femei și produse specifice pentru bărbați identificate în urma unor discuții comprehensive, dar și a aplicării unui Chestionar de Evaluare a necesităților. RCTV Memoria are o abordare individualizată a fiecărui beneficiar în parte, care răspunde la nevoile lor de bază. În timpul crizelor de felul pandemiei victimele torturii, în special solicitanții de azil și victimele recente au nevoie de protecție sporită și de susținerea noastră continuă. Pandemia a adus cu ea schimbări majore resimțite și în prezent. Beneficiarii centrului au devenit și mai vulnerabili la contextul socioeconomic actual. Pierderea locului de muncă, lipsa alimentelor și a produselor de primă necesitate, precum și ați factori, au accentuat starea de frică, panică și neîncredere în viitor a persoanelor asistate de NOI. RCTV Memoria a înregistrat tot mai multe solicitări de ajutor material si financiar, precum și necesitatea de asistență psihologică, medicală și socială.
Această acțiune a fost posibilă datorită suportului financiar continuu al UN Voluntary Fund for Victims of Torture oferit in cadrul proiectului „Rehabilitation of torture victims from Moldova in the context of COVID-19 crisis”, implementat de RCTV Memoria în perioada 01.10.2020-31.01.2021.
Aducem sincere mulțumiri donatorului pentru suportul oferit beneficiarilor noști, încredere și șansa de a-i ajuta în depășirea provocărilor! Mesaj de mulțumire din partea unei beneficiare: ”Cel mai frumos ajutor vine în momentul când te aștepți cel mai puțin. Mulțumesc pentru ”mâna de ajutor” atât de necesară pentru mine.”
Cooperarea eficientă și parteneriate la nivel local și național, abordarea participativă, coagularea eforturilor, sunt doar unele dintre premisele pe care se bazează rezultatele scontate pentru atingerea obiectivelor proiectului “Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2022.
Pe parcursul lunilor februarie-martie, în cadrul proiectului se vor realiza mai multe sesiuni și întâlniri de lucru, care vor include și activități de planificare și fortificare a parteneriatelor cu organizațiile locale din raionul Cahul și Ungheni.
Pe 10 februarie, 2021 a avut loc o sesiune online cu AO Baștina Frăsînești, din raionul Ungheni, care a avut drept scop, stabilirea direcțiilor și activităților comune pentru Acordul de Colaborare, care urmează a fi semnat. Agenda sesiunii a inclus subiecte relevante precum:
Echipa de proiect va pune continuu accent pe valorificarea experienței RCTV Memoria, a Promo-LEX, precum și altor ONG-uri din Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”. Iar un rol important le revine și ONG-urilor din teritoriu, care vor asigura nu doar o comunicare eficientă, valorificare a capacităților și coagulare a eforturilor tuturor actorilor locali relevanți, dar și o continuitate a mai multor dintre activitățile inițiate în cadrul proiectului.
Proiectul “Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat de către RCTV Memoria, este parte a proiectului “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, al cărui obiectiv principal este promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
14 spații din incinta instituțiilor Ministerul Apărării, Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul General de Carabinieri au fost identificate și adaptate la necesitățile și particularitățile personalului de gen feminin în cadrul activității: Adaptarea rezonabilă a infrastructurii din perspectiva integrării de gen. Astfel, în spațiile selectate vor fi instalate dulapuri de baie, care au fost aprovizionate cu întreg setul de produse igienice destinate femeilor. Produsele au fost distribuite partenerilor noștri, iar unele dulapuri au fost deja instalate. Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului: “Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, susținut financiar de către Ambasada Germaniei în Republica Moldova și implementat de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii ”Memoria” (RCTV Memoria) în perioada 29 iunie-31 decembrie, 2020
Aducem sincere mulțumiri Ambasadei Germaniei in Republica Moldova pentru suportul generos oferit în cadrul proiectului, suport ce a permis realizarea schimbărilor frumoase și pozitive!
Lucrul cu victimele diferitor forme de violență interumană, inclusiv ale violenței în familie necesită cunoștințe speciale, experiență, dedicație și eforturi. Un loc important în activitatea noastră este valoarea umană, care include atât beneficiarii, cât și membrii echipei – resursa cea mai importantă. Echipa RCTV Memoria este una puternică, dar care are nevoie în mod constant de sprijin și de fortificare.
Astfel, la 23 noiembrie 2020, a fost organizat un atelier important pentru activitatea noastră: ”Teambuilding și Prevenirea sindromului de epuizare (“ardere”) psiho-emoțională”. Atelierul a fost organizat la Pensiunea Butuceni, Orhei. În Prima parte a evenimentului a inclus subiecte importante și relevante legate de sprijinul reciproc, tehnici și metode de identificare a simptomelor, de prevenire a consecințelor traumatizării secundare în procesul de asistență a victimelor, formatoare Svetlana Vișanu, psihoterapeuta. După exercițiile aplicate de psihologa Centrului a fost organizat un master-class în prepararea plăcintelor ”Saralii cu brânză și dovleac.”
Prevenirea sindromului de ardere psiho-emoțională și profesională este o prioritate în activitatea RCTV Memoria.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de Granturi Mici implementat de către RCTV Memoria în perioada octombrie-decembrie 2020, în cadrul proiectului “Moldova Against All Discrimination”, implementat de către Gender-Centre în parteneriat cu IREX Europe și GENDERDOC-M, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene
La data de 16 noiembrie 2020 a fost lansat proiectul “Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni,la violența în bază de gen”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 16.11.2020 – 30.09.2022. Acest proiect este parte a proiectului “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Accentul va fi pus pe îmbunătățirea mecanismului de coordonare între diferitele părți interesate implicate în activitatea Echipelor Multidisciplinare, ca acestea să ofere o intervenție cuprinzătoare și coordonată; precum și oferirea suportului pentru Echipele Multidisciplinare pentru a înțelege mai bine cauzele și consecințele violenței domestice și pentru a interpreta și aplica corect dispozițiile legilor naționale care reglementează acest domeniu.
Circa 70 de membri ai Echipele Multidisciplinare vor beneficia de instruiri pentru consolidarea capacităților. Instruirile se vor axa pe cadrul legal național și internațional, schemele de intervenție ale Echipelor inclusiv și îmbunătățirea abilităților digitale. Atenție sporită va fi acordată punerii în practică a noilor cunoștințe dobândite, astfel încât Echipele vor învăța prin punerea în aplicare a cazurilor inspirate din realitatea lor. O serie de materiale de comunicare vor fi elaborate într-un limbaj accesibil, cu ilustrații despre procedurile de intervenție și ghidări despre modalitatea de documentare a cazurilor de violență.
Impactul proiectului
Proiectul va contribui la creșterea coeziunii în cadrul Echipelor Multidisciplinare; echipele vor răspunde coordonat la cazuri de violență, inclusiv va fi îmbunătățită performanța acestora; vor înțelege mai bine rolul lor important în combaterea violenței și vor fi pregătite să intervină, să asiste și să rezolve activ cazurile de violență în bază de gen.
La 11 noiembrie 2020, RCTV Memoria a organizat al doilea Atelier informativ cu tematica: “Prevenirea și combaterea violenței în bază de gen prin asistență medicală și documentare a cazurilor, în contextul crizei cauzate de COVID-19”
Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a lucrătorilor medicali de la AMT CENTRU și CMF 7 în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie) în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19 si a fost realizat în cadrul proiectului ”Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.
La atelier au participat 56 de lucrători medicali -medici-specialiști cu care colaborează RCTV Memoria: specialiști de profil îngust, medici de familie, alți lucrători medicali, care interacționează sau oferă servicii femeilor care au suferit diferite forme de violență precum și copiilor lor.
Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și alte consecințe psihice ale violenței interumane; Consecințele fizice ale violenței interumane. Un alt subiect important al sesiunii a fost ”Cooperarea RCTV Memoria cu AMT CENTRU – realizări, oportunități și provocări. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare online.
Evenimentul a fost organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare-igienice și epidemiologice, în sala de conferințe a instituției AMT Centru (cu prezență fizică pentru o parte din participanți) și cu transmisiune video on-line (pentru alt grup de participanți, inclusiv medici din CMF 7).
Fiecărui participant i s-a oferit un pachet informațional (pliante, Ghidul de documentare a violenței în bază de gen (L. Popovici și alții, 2019), informații stocate pe un Flash Drive USB), un pachet alimentar pentru pauza de cafea ( și un pachet anti-COVID (șervețele umede și uscate, flaconașe cu dezinfectant și rezervă în canistre, măști de protecție, un recipient de sticlă pentru lichide).
Sincere mulțumiri Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, pentru posibilitatea de a organiza evenimente informative și instructive, necesare cadrului medical, care participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.