#Continuăm să explorăm strategiile de depășire ale stresului post-traumatic și creștere a rezilienței la stres.
Sâmbătă, 23 septembrie 2023, echipa RCTV Memoria a organizat o nouă activitate psiho-socială, pentru mamele cu copii de vârsta adolescenței și preadolescenței, refugiați din Ucraina.
În perioada de pregătire pentru eveniment și selecție a participanților, am utilizat toate abordările necesare unor programe de sprijin și reabilitare, inclusiv activități psiho-sociale: centrarea pe traumă și pe victime, abordarea multidisciplinară, participativă și informativ-educativă.
Împreună cu beneficiarele noastre, am ales în comun un traseu interesant, pentru a realiza o mică expediție cu scopuri bine-definite: de autocunoaștere și stabilire a limitelor, dezvoltare a relației mamă – copil, învățare a unor strategii noi de coping, comunicare asertivă și dezvoltare de relațiilor noi, cu stabilirea regulilor de lucru (joc) pe durata zilei, precum și conexiunea terapeutică și vindecătoare cu natura.
Pentru această expediție a fost selectat un grup alcătuit din 22 de mame și 31 de copii, cu care am pornit dimineața devreme la drum spre Rezina, cu un autobus confortabil. Împreună am stabilit reguli clare, care trebuiau respectate pe tot parcursul călătoriei. Astfel, pe durata zilei, toată lumea a fost bine-organizată, mobilizată și unită, ca o echipă mare, formată din membri activi și motivați.
⛴️De la Rezina, timp de 2 ore am călătorit cu vaporul „Victoria” spre Complexul rupestru Țipova. Nistru ne-a întâlnit cu o briză răcoritoare, cu un aer curat și cu peisaje uluitoare pe ambele maluri. Timpul a zburat repede pentru cuplurile mame-copii, cu impresii frumoase, discuții utile, timp prețios petrecut împreună, zâmbete și dispoziție bună, momente magice și sute de fotografii realizate. Promovăm arta fotografică cu inegalabilul ei efect terapeutic.
Un moment deosebit, cu mobilizarea resurselor interne a fiecăruia și o adevărată aventură frumoasă de grup, a fost cucerirea stâncilor, de la malul Nistrului, până sus, la mănăstire. Grupul a fost bine instruit și organizat, ghidat de persoane cu experiență.
La Rezervația peisagistică Țipova am aflat despre istoria Mănăstirii din stâncă, despre legendele din jurul acesteia și au fost făcute din nou sute de fotografii ????, pentru a imortaliza acele clipe minunate, locurile superbe și unice, care au o încărcătură energetică și valoare istorică deosebită.
A fost organizată și o vizită la Cascada Mare, unde din nou ne-am încărcat cu emoții pozitive, energie și am avut parte de multă adrenalină.
Programul zilei a inclus și un popas la Muze.md, pentru un prânz delicios, relaxare, jocuri în aer liber, pentru a uita un pic de griji și probleme, care sunt alimentate zilnic cu noutăți tulburătoare din Ucraina.
În pofida tuturor suferințelor și stresului, oamenii au nevoie să învețe cum să trăiască fiecare zi util, din plin și mai puțin traumatizant. Această activitate psiho-socială a oferit o zi de neuitat și cu adevărat minunată, pentru 53 de mame și copii refugiați din Ucraina.
Această călătorie a fost nu doar o excursie, ci și un atelier în aer liber, realizat într-un anturaj care se tot schimba miraculos. Un atelier, în care fiecare mamă și fiecare copil au învățat mai mult despre sine, despre propriile capacități și limite, au învățat unii despre alți și s-au sprijinit reciproc. La nivel de grup, au învățat să dezvolte conexiuni, să stabilească regulile și desigur să și le respecte, ceea ce nu e „simplu” la vârsta adolescenței, dar foarte necesar și important.
Echipa RCTV Memoria a oferit o experiență unică, care a fost gândită să fie mult mai mult decât o simplă excursie. A fost o călătorie în timp și în spațiu, orientată spre descoperirea de sine și a celor din jur.
Gesturile mici pot face o mare diferență în viețile celor din jurul nostru. Mulțumim donatorilor noștri DIGNITY - Danish Institute Against Torture care ne susțin în realizarea programelor de reabilitare și sprijin a refugiaților din Ucraina, în realizarea diferitor activități psiho-sociale, orientate spre explorarea resurselor interne și dezvoltarea strategiilor de depășire a stresului posttraumatic
Ne bucurăm că am putut aduce o rază de lumină și speranță în sufletele acestor familii.
Călătoriile au puterea de a transforma, de a aduce bucurie și de a întări legăturile între oameni.
_______________________________________
Activitate organizată în cadrul proiectului „Asistență umanitară și programe de reabilitare pentru refugiații ucraineni” (Programe de asistență și reabilitare umanitară pentru refugiații ucraineni), implementat de Centrul Memoria (RCTV Memoria), cu sprijinul financiar al DIGNITY - Danish Institute Against Torture.
La data de 14 septembrie 2023, în incinta Centrului ARTCOR, a avut loc Clubul de Presă „PENTRU O VIAȚĂ CU DEMNITATE, FĂRĂ DISCRIMINARE ȘI VIOLENȚĂ ÎN BAZĂ DE GEN (VBG)”. Scopul evenimentului: prezentarea și promovarea realizărilor din cadrul proiectului cu același nume, implementat de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria” (RCTV Memoria) în perioada 1.10.21 – 30.09.2023, cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei la București.
Proiectul a avut trei direcții de activitate:
În prima parte a evenimentului au luat cuvântul reprezentați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, inclusiv formatori, care au prezentat opinii despre propria implicare, experiență, subiecte legate de integrarea dimensiunii de gen și prevenirea violenței în sistemul penitenciar, precum și rolul asociațiilor de femei în instituțiile de forță din Republica Moldova:
Liuba JIGNEA-SUVEICA, Comisar de justiție, Directoare adjunctă a ANP a menționat despre importanța implicării femeilor la diferite niveluri din sistemul penitenciar, de la gardieni până la poziții manageriale de top, și rolul lor în gestionarea situațiilor de criză sau celor conflictuale. Iar integrarea dimensiunii de gen și prevenirea violenței în bază pe gen, trebuie să devină o prioritate pentru toți angajații sistemului penitenciar, ceea ce poate fi atins prin schimb de experiență, instruiri, inclusiv cu implicarea bărbaților ca și formatori.
Ludmila ZGHIBARȚĂ, Directoare a Centrului de instruire a ANP a menționat importanța acestui proiect și a relatat următoarele: "Este o practică foarte bună, deoarece subiectul este actual și chiar dureros pe alocuri. Subiectul VBG este ceva nou, dar cu rădăcini seculare. Este oportun ca modulul dat să fie aplicat în cadrul orelor de instruire, la toate nivelele angajaților ANP”.
Daniela CARAMAN, Psihologă, Unitate Gender ANP a evidențiat eforturile Unităților Gender din cadrul ANP în promovarea egalității de gen și prevenirea violenței, menționând: "Atunci când am făcut cunoștință pentru prima dată cu termenii ce țin de egalitatea de gen, cu VBG și cu centrul „Memoria”, cel mai mult m-a marcat existența unui număr mare de victime în bază de gen și a inegalităților existente în societatea noastră. Mare mi-a fost mirarea când am înțeles că nu este chiar așa de frumos totul în societate. Cel mai dificil lucru pentru mine, este detașarea de problemele victimelor cu care fac cunoștință, în procesul de lucru."
Eugen SAVCA, Director al Penitenciarului nr. 18, Brănești, susține că „Problemele abordate sunt de-o importanță deosebită și sunt sensibile pentru societate. Trebuie să fie cât mai mediatizată tematica și actualitatea problemei. Implicarea mea a fost una mai tardivă, dar mă bucur că am fost implicat în acest proiect foarte bun și informativ. Sunt recunoscător pentru că am fost selectat ca și formator, fiind și director de penitenciar și am avut oportunitatea de a-mi îmbunătăți cunoștințele în domeniu, pentru a le împărtăși cu subalternii și colegii".
La rândul său, Alexandru SUHOVICI, Director al Penitenciarului nr. 7, Rusca, a mulțumit echipei RCTV Memoria pentru susținere continuă, implicare și inițierea unui asemenea proiect important, menit să aducă schimbări pozitive în sistemul penitenciar. A pledat pentru asigurarea unui mediu sigur și non-discriminatoriu în penitenciare, menționând importanța toleranței zero pentru violență.
Mariana CARABANOV, co-fondatoare Asociației Femeilor din Poliția RM, a vorbit despre rolul esențial al asociațiilor de femei în instituțiile de forță și contribuția lor la promovarea demnității și egalității de gen: „Încurajez angajatele ANP să creeze Asociația femeilor din ANP. Deși sunt multe provocări și multă muncă, este o satisfacție enormă când reușești să valorifici potențialul femeilor, când contribui la combaterea stereotipurilor și integrezi dimensiunea de gen într-un domeniu încă masculinizat. "
Ludmila POPOVICI, Directoare executivă a RCTV Memoria a prezentat rezultatele proiectului, cu privire la îmbunătățirea programului de reabilitare și vindecare a traumei pentru femeile care au trecut prin violență, în contextul războiului din Ucraina și crizei refugiaților. În pofida provocărilor și greutăților, proiectul a atins rezultate remarcabile, prin valorificarea resurselor și dezvoltarea parteneriatelor, pentru asigura un răspuns mai ferm și eficient la neviile victimelor. De asemenea, a fost menționată importanța reabilitării și documentării cazurilor, în contextul promovării demnității umane, accesului la justiție și prevenirii violenței de gen.
Consecințele violenței în bază de gen reprezintă o problemă gravă pentru întreaga societate, deoarece marchează nu doar victime, dar și pe cei din jur, având un impact negativ și peste generații. Copii se nasc și poartă pe umeri povara traumelor părinților. Fenomenul violenței în bază de gen, este strâns legat și de alte fenomene distructive (emigrare masivă a populației, sărăcie, război etc) și necesită eforturi constante la toate nivelurile, o abordare multidisciplinară și intersectorială, pentru a fi prevenit și eradicat.
Până în prezent, în cadrul acestui proiect, RCTV Memoria a oferit servicii comprehensive unui număr total de 161 victime/supraviețuitoare ale VBG, atât din Republica Moldova cât și din alte țări, în special din Ucraina. Programele de reabilitare au inclus: asistență medicală, psihologică, legală și socială, precum și ajutoare financiare sau umanitare, inclusiv pregătirea copiilor pentru școală.
Clubul de Presă face parte din activitățile de sensibilizare a opiniei publice și a factorilor de decizie, cu privire la importanța prevenirii și gestionării cazurilor de violență în bază de gen, atât în sistemul penitenciar, cât și în societate per ansamblu. Eveniment organizat în cadrul proiectului ”Pentru o viață mai bună, fără discriminare și violență în bază de gen”, implementat de RCTV Memoria în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, cu suportul financiar al Embassy of Finland in Bucharest - Ambasada Finlandei la Bucureşti în perioada 2021-2023.
Timp de 2 zile circa 50 de membri ai Echipelor Multidisciplinare s-au întrunit în cadrul atelierului "Prevenirea violenței în bază de gen și susținerea victimelor" pentru a împărtăși bune practici și pentru a-și îmbunătăți abilitățile în domeniul prevenirii violenței în familie și violenței în bază de gen, în lucrul cu agresorii și victimele. Am avut o prezență impresionantă a specialiștilor și profesioniștilor din diverse domenii, inclusiv angajați ai poliției, asistenți sociali, psihologi, medici și profesori.
Atelierul a fost axat pe măsurile de identificare, sprijin și protecție a victimelor, precum și pe modalitățile de acțiune în cazuri de hărțuire sexuală. Am avut oportunitatea de a discuta nevoile specifice ale victimelor și modalitățile de reabilitare a acestora, oferindu-le suportul necesar pentru a se recupera și a-și reconstrui viețile.
Ludmila Popovici, Directoare Executivă a RCTV Memoria, susține "Prin intermediul experților explorăm standardele, abordările și principiile în asistența victimelor de violență bazată pe gen. Învățăm despre modalitățile de identificare, sprijin și protecție a victimelor, precum și despre nevoile specifice ale acestora. Ținând cont și de importanța reabilitării victimelor, oferindu-le resursele și suportul necesare pentru a-și reconstrui viața.
Suntem responsabili să dezvoltăm și să implementăm strategii eficiente de prevenire a violenței în familie și a violenței în bază de gen. Împreună, putem contribui la schimbarea de paradigmă și la crearea unei societăți în care violența bazată pe gen să nu mai aibă loc. Vă invit să profitați la maximum de această oportunitate de învățare și să aduceți întrebări și contribuții valoroase. Prin colaborare și angajament, putem face diferența în prevenirea violenței și în susținerea victimelor. "
Cu un mesaj de susținere și încurajare în cadrul acestui atelier a venit Svetlana Albina, Ofi’era de program UN Women, care a adus sincere felicitări pentru angajamentul membrilor Echipelor Multidisciplinare (EMD) și ia încurajat să învețe și să-și dezvolte abilitățile în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în bază de gen.
Svetlana Albina, ofițeră de proiect, UN Women susține " Una din prioritățile strategice ale UN Women Moldova reprezintă dimensiunea eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor. Astfel, prin intermediul proiectului ”Promovarea la nivel regional și național a unor răspunsuri sensibile la dimensiunea de gen la criza refugiaților”, finanțat de către Guvernul SUA, Un Women sprijină consolidarea prestatorilor de servicii specializate, desfășurarea activităților de prevenire a fenomenului violenței în bază de gen, dar și de consolidare a capacităților specialiștilor din domeniu. Membrii echipelor multidisciplinare au un rol important în prevenirea și asistența cazurilor de violență, respectiv aceste sesiuni de training reprezintă o oportunitate de consolidare inițială și continuă a cunoștințelor specialiștilor din domeniu din prima linie. Doar în comun putem să contribuim la diminuarea acestui fenomen și la asigurarea unei reabilitări eficiente a supraviețuitoarelor violenței în bază de gen."
Am interacționat cu experți și profesioniști din domeniu, împărtășim cunoștințe și construim o rețea de sprijin solidă pentru a face față acestui fenomen complex. Prin colaborarea noastră și participarea la acest atelier, ne propunem să aducem schimbări pozitive în comunitatea noastră și să sprijinim victimele violenței în bază de gen.
Mariana Carabanov, Expertă în egalitate de gen menționează „Este responsabilitatea noastră să ne unim eforturile și să abordăm aceste probleme cu hotărâre și determinare. Prevenirea VBG și a hărțuirii sexuale necesită o abordare multidimensională și integrată. Este esențial să înțelegem originile și mecanismele care stau la baza acestor comportamente, precum și impactul lor devastator asupra victimelor. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe promovarea egalității de gen, semnalizarea cazurilor și pe dezvoltarea abilităților de comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în bază de gen. Sunt ferm convinsă că schimbarea este posibilă. Putem construi o societate mai sigură și mai empatică. Trebuie să lucrăm împreună pentru a identifica și implementa cele mai bune practici în prevenirea VBG. ”
Schimbul de experiență și cunoștințele împărtășite în cadrul atelierului au fost de neprețuit. Participanții/teleau avut ocazia să descopere bune practici care pot fi aplicate în lucrul cu agresorii și victimele. Abilitățile în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în familie au fost consolidate și îmbunătățite.
Evenimentul a fost unul binevenit, demonstrând angajamentul nostru comun în combaterea violenței în bază de gen și susținerea victimelor. Prin colaborarea noastră și prin promovarea unui mediu sigur și protejat, ne dorim să creăm o societate în care toți membrii/elesă se simtă în siguranță și respectați.
Participanții/tele că împreună, putem face diferența și contribui la construirea unui mediu mai sigur și mai empatic pentru toți. Cu toții putem aduce o schimbare pozitivă în lupta împotriva violenței în familie.
Mulțumim tuturor pentru efortul lor susținut în realizarea acestui atelier deosebit. Suntem încrezători/oare că noile abilități și cunoștințe dobândite vor avea un impact pozitiv în comunitățile noastre și vor contribui la construirea unui viitor mai sigur și mai echitabil pentru toți.
Vă încurajăm să continuați să vă implicați și să promovați valorile de non-violență și egalitate în societate. Prin eforturile noastre colective, putem aduce schimbări reale și durabile.
Domnului Dorin Recean, Prim Ministrul Republicii Moldova
Doamnei Veronica Sirețeanu, Ministra Finanțelor
Declarație Publică
cu privire la includerea instituțiilor Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate în lista pentru majorarea salariilor bugetare din proiectul de lege pentru modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2023
Organizațiile societății civile semnatare susțin Declarația comună a Oficiului Avocatului Poporului și Consiliului pentru Egalitate, prin care se solicită majorarea salariilor angajaților Instituțiilor Naționale pentru Protecția Drepturilor Omului, în contextul proiectului de modificare a Legii bugetului pentru anul 2023 (număr unic 402/MF/2023), care urmează a fi votat în Guvern pe 31 mai.
Proiectul vizează modificări în scopul majorării salariilor angajaților din cadrul ministerelor și a unor instituții independente, fără a fi incluse în această listă instituția Oficiului Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate.
Anterior atât instituțiile vizate, cât și organizațiile societății civile au solicitat sporirea capacității instituțiilor pentru apărarea drepturilor omului și fortificarea sustenabilității acestora prin creșterea independenței financiare. Constatăm cu regret că, Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate în continuare se confruntă cu provocări privind fluxul mare de personal care se datorează în mare măsură nivelului scăzut al salariilor. Conform raportului Consiliului pentru egalitate pentru anul 2022, instituția înregistrează un deficit de cca 40% a personalului cu funcție publică de execuție și o rată de ocupare de doar 70% din numărul total de unități. În cadrul Oficiului Avocatului Poporului, rata de ocupare este la fel de aproximativ 70% din numărul total de unități, iar aproximativ 60% din angajați sunt remunerați sub salariul mediu pe economie.
Deficitul de personal se explică prin migrația personalului, dar și prin interesul scăzut al specialiștilor față de funcțiile vacante din cauza salariilor mici în raport cu gradul înalt de complexitate pentru munca desfășurată. Suplinirea numărului de personal fără o majorare salarială, nu poate fi considerată și raportată ca o implementare a recomandărilor de fortificare a capacităților instituțiilor de apărare a drepturilor omului și de asigurare cu personal, formulate anterior de unele mecanisme internaționale.
Instituția Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate sunt autorități autonome, activitatea și profesionalismul acestora fiind recunoscut la nivel internațional și european. Instituția Oficiului Avocatului Poporului beneficiază de statutul „A”, cea mai înaltă calificare acordată instituțiilor naționale din domeniul drepturilor omului de mecanismele Organizației Națiunilor Unite. Iar Consiliul pentru Egalitate începând cu 2018 este membru plenipotențiar al Equinet-ului – rețeaua europeană a instituțiilor de egalitate – contribuind, astfel, alături de alte țări ale Uniunii Europene la dezvoltarea standardelor europene privind nediscriminarea.
Atenționăm că în cazul în care proiectul enunțat nu va include instituțiile Oficiului Avocatului Poporului și Consiliul pentru Egalitate, această omisiune ar putea fi apreciată drept ignorare a obligațiilor Statului ce țin de fortificarea capacităților instituțiilor de apărare a drepturilor omului și de combatere a discriminării. Totodată, în contextul reacreditării Oficiului Avocatului Poporului preconizată a fi realizată în anul curent – ignorarea acestei obligațiuni ar putea fi evaluată drept un regres pentru Republica Moldova, de către Biroul Alianței Globale a Instituțiilor Naționale de Protecție a Drepturilor Omului (GANHRI).
Reiterăm că solicitarea de majorare a salariilor angajaților în cadrul Oficiului Avocatului Poporului și a Consiliului pentru Egalitate este în concordanță cu angajamentele asumate de Republica Moldova în ceea ce privește respectarea principiilor și recomandărilor internaționale în domeniul protecției drepturilor omului, nemijlocit recomandările Comisiei de la Veneția.
Considerăm că este crucial ca instituțiile naționale pentru protecția drepturilor omului să beneficieze de resurse adecvate pentru a-și îndeplini misiunea și a se dezvolta într-un mod sustenabil și independent. Prin urmare, solicităm includerea instituțiilor Oficiul Avocatului Poporului și a Consiliului pentru Egalitate în lista instituțiilor ale căror salarii vor fi majorate – astfel, contribuind la fortificarea acestor instituții cruciale și la consolidarea statutului Republicii Moldova de promotoare al drepturilor omului și susținătoare al unui sistem juridic eficient.
Lista organizațiilor semnatare este deschisă.
Organizații Semnatare:
Masă rotundă online „Protejează Familia De Violență” – un nou eveniment de anvergură, foarte util și așteptat de echipa de proiect și cei cca 100 membri și membre ai/ale celor 13 echipe multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni.
Evenimentul a fost organizat la data de 21.12.2021, cu scopul de prezentare a rezultatelor activităților înregistrate pe parcursul primului an de implementare a proiectului, a practicilor pozitive, a exemplelor de cooperare și evoluție profesională în cadrul a echipelor multidisciplinare din raionale Cahul și Ungheni. O atenție deosebită a fost acordată împărtășirii experienței de lucru cu victimele violenței în familie/ bază de gen. Echipele au prezentat noi studii de caz, care au inclus istorii ale victimelor identificate și asistate de specialiștii EMD-lor locale, menționând importanța și utilitatea mentoratului oferit de către echipa de proiect.
Ludmila Popovici, directoare executivă RCTV Memoria: „Este forte important pentru noi, să vedem ce am reușit și evident, ce am dori să îmbunătățim, să facem, să realizăm în perioada următoare”.
Irina Turețchi, secretară Consiliului local, membră EMD c. Zagarancea: „Reanimarea echipelor multidisciplinare era de mult timp așteptată și mult dorită în comunități. Datorită proiectului, Echipele multidisciplinare au la moment un nou suflu. Se lucrează mult mai asiduu și la asistența victimelor, și la prevenirea fenomenului”.
Participanții la eveniment au rămas plăcut surprinși de experiența vastă cumulată în toate cele 13 EMD-uri pe o perioadă relativ scurtă – 2 Campanii mari organizate; Evenimente informative și educaționale la nivel local; Creșterea vizibilității EMD-urilor la nivel local, raional și chiar național; Creșterea rolului EMD-urilor în identificarea cazurilor, în asistența victimelor, în lucrul cu agresorii, precum și în prevenirea fenomenului per general. Un accent important s-a pus și pe o componentă foarte importantă a Conceptului de instruiri – formarea continuă, ca si autodidact, conform Planului de autoinstruire dezvoltat pentru membrii EMD-urilor implicați în proiect.
Proiectul aplică și promovează 3 abordări principale: 1) participativă (la toate nivelurile); 2) centrată pe victime; 3) centrată pe traumă. Prezentarea și analiza conceptului Ghidului practic pentru echipele multidisciplinare a constituit un alt subiect important, discutat în cadrul evenimentului. Membrii și membrele EMD s-au expus pe marginea subiectelor propuse, forma de prezentare a informației în ghid și care alte subiecte ar fi utile și necesare în activitatea lor.
La final participanții/le și-au exprimat recunoștința față de echipa de implementare a proiectului, afirmând importanța și relevanța suportului oferit în mai multe direcții de activitate (procesul de asistență oferit victimelor, planificarea campaniilor la nivel local, utilizarea anumitor instrumente digitale, etc.).
Elena Burlacu, coordonatoare locală, membră EMD Ungheni: ”Un lucru important pe care vreau să-l menționez este suportul necondiționat și receptiv al echipei RCTV Memoria. De la bun început sunteți acel îndemn care ne ajută să mergem mai departe”.
Elena Gîrneț, directoare Liceul teoretic „Mihai Viteazu”: „Mulțumim întregii echipe centului Memoria și Promo-Lex, și toți cei care contribuie intensiv, productiv, eficient la elaborarea acestui ghid. Cu adevărat acest instrument va fi ca un răspuns la toate așteptările noastre”.
Valentina Grosu, asistentă socială, membră EMD Mănoilești: „Datorită dumneavoastră ș a proiectului, am început sa vorbim cu toții în aceeași termeni. Avem un scop comun. Toți luptăm ca să prevenim cazurile de violență”.
Evenimentul a fost organizat cu scopul de prezentare a rezultatelor activităților înregistrate pe parcursul primului an de implementare a proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raionale Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, parte din proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.
Grație suportului financiar al Ambasadei Finlandei la București 150 de persoane, victime ale violenței în familie și în bază de gen vor beneficia de servicii de reabilitare comprehensivă. Această activitate constituie una din cele 3 direcții de lucru în cadrul proiectului: „Pentru o viață cu demnitate, fără discriminare și violență în bază de gen”, implementat de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria” (RCTV Memoria) în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în perioada 1.10.2021-31.08.2023.
Proiectul are ca scop: Prevenirea discriminării și a violenței în bază de gen prin instruirea profesioniștilor, reabilitarea victimelor și documentarea cazurilor, pentru facilitarea accesului la justiție și la o viață cu demnitate” și este axat pe realizarea a 3 obiective de bază:
Cu regret, fenomenul violenței, inegalitatea de gen și discriminarea continuă să persiste în societatea noastră. În ultimii ani, cadrul legal s-a îmbunătățit puțin, mai ales după adoptarea modificărilor (în 2018) la Legea 45, privind prevenirea și combaterea violenței în familie (2007). Din păcate, drepturile victimelor au rămas limitate, din cauza accesului limitat la Justiție cauzat de documentația necorespunzătoare și a răspunsului foarte slab al statului la nevoia de reabilitare a victimelor. Legea 137 privind reabilitarea victimelor infracțiunilor (2007) nu are până acum mecanismele clare de implementare. Astfel, drepturile victimelor sunt limitate, ignorate sau „garantate” doar pe hârtie. Implementarea acestui proiect oferă o șansă victimelor violenței în familie de a trăi o viață reabilitată, fără violență.
Necesitatea pregătirii personalului penitenciar este importantă din două motive:
Promovarea egalității de gen și prevenirea VBG se numără printre obiectivele proiectului nostru. Dezvoltarea modulului de instruire pentru angajații din sistemul penitenciar va contribui semnificativ la informarea acestora, la o pregătire eficientă în prevenirea și combaterea discriminării și inegalități de gen, și la promovarea unei societăți non violente.
În perioada 10-11 august 2021, 42 de membri al echipelor multidisciplinare (EMD) din Colibași, Văleni, Slobozia Mare, Larga Nouă, Andrușul de Jos, Zîrnești și Cahul, raionul Cahul au participat la primul atelier de instruire în vederea dezvoltării abilităților sporite în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în familie, în limita cadrului legal existent.
Atelierele au fost realizate în cadrul ”Programului de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii violenței în bază de gen și violenței în familie pentru membrii EMD din raioanele Cahul și Ungheni”, elaborat de către echipa RCTV Memoria, în baza unui concept creat ca răspuns la necesitățile identificate și alte aspecte ale contextului actual.
În cadrul atelierului au fost stabilite următoarelor obiective:
Sesiunea a fost una participativă, interactivă și a inclus atât metode originale de prezentare a informației, cât și activități practice, inclusiv: discuții de grup, exerciții, simularea intervenției multidisciplinare, în baza unui studiu de caz real, asistat de RCTV Memoria și Promo-LEX.
Agenda a cuprins următoarele subiecte:
Participanții s-au angajat activ în activitățile de instruire, iar la final și-au exprimat impresiile pe marginea acestora:
Atelierul a avut o durată de 7 ore și a fost organizat într-un format offline la pensiunea turistică Eco-Village Văleni, cu respectarea tuturor regulilor sanitaro-igienice și epidemiologice.
Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat de RCTV Memoria în parteneriat cu Promo-LEX.
Acest proiect face parte din Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.
În perioada 28-29 iulie 2021, 40 de membri ai echipelor multidisciplinare (EMD) din Mănoilești, Măcărești, Pîrlița, Zagarancea, Rădenii Vechi și Ungheni, raionul Ungheni au participat la primul atelier de instruire în vederea dezvoltării abilităților sporite în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în familie, în limita cadrului legal existent.
Atelierele au fost realizate în cadrul ”Programului de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii violenței în bază de gen și violenței în familie pentru membrii EMD din raioanele Cahul și Ungheni”, elaborat de către echipa RCTV Memoria, în baza unui concept creat ca răspuns la necesitățile identificate și alte aspecte ale contextului actual.
În cadrul atelierului au fost stabilite următoarelor obiective:
Sesiunea a fost una participativă, interactivă și a inclus atât metode originale de prezentare a informației, cât și activități practice, inclusiv: discuții de grup, exerciții, simularea intervenției multidisciplinare, în baza unui studiu de caz real, asistat de RCTV Memoria și Promo-LEX.
Agenda a cuprins următoarele subiecte:
Participanții s-au angajat activ în activitățile de instruire, iar la final și-au exprimat impresiile pe marginea acestora:
Atelierul a avut o durată de 7 ore și a fost organizat într-un format offline, cu respectarea tuturor regulilor sanitaro-igienice și epidemiologice. Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat de RCTV Memoria în parteneriat cu Promo-LEX.
Acest proiect face parte din Proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de European Union in the Republic of Moldova și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.