14 spații din incinta instituțiilor Ministerul Apărării, Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General de Poliție și Inspectoratul General de Carabinieri au fost identificate și adaptate la necesitățile și particularitățile personalului de gen feminin în cadrul activității: Adaptarea rezonabilă a infrastructurii din perspectiva integrării de gen. Astfel, în spațiile selectate vor fi instalate dulapuri de baie, care au fost aprovizionate cu întreg setul de produse igienice destinate femeilor. Produsele au fost distribuite partenerilor noștri, iar unele dulapuri au fost deja instalate. Activitatea a fost realizată în cadrul proiectului: “Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, susținut financiar de către Ambasada Germaniei în Republica Moldova și implementat de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii ”Memoria” (RCTV Memoria) în perioada 29 iunie-31 decembrie, 2020
Aducem sincere mulțumiri Ambasadei Germaniei in Republica Moldova pentru suportul generos oferit în cadrul proiectului, suport ce a permis realizarea schimbărilor frumoase și pozitive!
Lucrul cu victimele diferitor forme de violență interumană, inclusiv ale violenței în familie necesită cunoștințe speciale, experiență, dedicație și eforturi. Un loc important în activitatea noastră este valoarea umană, care include atât beneficiarii, cât și membrii echipei – resursa cea mai importantă. Echipa RCTV Memoria este una puternică, dar care are nevoie în mod constant de sprijin și de fortificare.
Astfel, la 23 noiembrie 2020, a fost organizat un atelier important pentru activitatea noastră: ”Teambuilding și Prevenirea sindromului de epuizare (“ardere”) psiho-emoțională”. Atelierul a fost organizat la Pensiunea Butuceni, Orhei. În Prima parte a evenimentului a inclus subiecte importante și relevante legate de sprijinul reciproc, tehnici și metode de identificare a simptomelor, de prevenire a consecințelor traumatizării secundare în procesul de asistență a victimelor, formatoare Svetlana Vișanu, psihoterapeuta. După exercițiile aplicate de psihologa Centrului a fost organizat un master-class în prepararea plăcintelor ”Saralii cu brânză și dovleac.”
Prevenirea sindromului de ardere psiho-emoțională și profesională este o prioritate în activitatea RCTV Memoria.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de Granturi Mici implementat de către RCTV Memoria în perioada octombrie-decembrie 2020, în cadrul proiectului “Moldova Against All Discrimination”, implementat de către Gender-Centre în parteneriat cu IREX Europe și GENDERDOC-M, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene
La data de 16 noiembrie 2020 a fost lansat proiectul “Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni,la violența în bază de gen”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 16.11.2020 – 30.09.2022. Acest proiect este parte a proiectului “EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană în Republica Moldova și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Accentul va fi pus pe îmbunătățirea mecanismului de coordonare între diferitele părți interesate implicate în activitatea Echipelor Multidisciplinare, ca acestea să ofere o intervenție cuprinzătoare și coordonată; precum și oferirea suportului pentru Echipele Multidisciplinare pentru a înțelege mai bine cauzele și consecințele violenței domestice și pentru a interpreta și aplica corect dispozițiile legilor naționale care reglementează acest domeniu.
Circa 70 de membri ai Echipele Multidisciplinare vor beneficia de instruiri pentru consolidarea capacităților. Instruirile se vor axa pe cadrul legal național și internațional, schemele de intervenție ale Echipelor inclusiv și îmbunătățirea abilităților digitale. Atenție sporită va fi acordată punerii în practică a noilor cunoștințe dobândite, astfel încât Echipele vor învăța prin punerea în aplicare a cazurilor inspirate din realitatea lor. O serie de materiale de comunicare vor fi elaborate într-un limbaj accesibil, cu ilustrații despre procedurile de intervenție și ghidări despre modalitatea de documentare a cazurilor de violență.
Impactul proiectului
Proiectul va contribui la creșterea coeziunii în cadrul Echipelor Multidisciplinare; echipele vor răspunde coordonat la cazuri de violență, inclusiv va fi îmbunătățită performanța acestora; vor înțelege mai bine rolul lor important în combaterea violenței și vor fi pregătite să intervină, să asiste și să rezolve activ cazurile de violență în bază de gen.
La 11 noiembrie 2020, RCTV Memoria a organizat al doilea Atelier informativ cu tematica: “Prevenirea și combaterea violenței în bază de gen prin asistență medicală și documentare a cazurilor, în contextul crizei cauzate de COVID-19”
Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a lucrătorilor medicali de la AMT CENTRU și CMF 7 în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie) în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19 si a fost realizat în cadrul proiectului ”Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.
La atelier au participat 56 de lucrători medicali -medici-specialiști cu care colaborează RCTV Memoria: specialiști de profil îngust, medici de familie, alți lucrători medicali, care interacționează sau oferă servicii femeilor care au suferit diferite forme de violență precum și copiilor lor.
Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și alte consecințe psihice ale violenței interumane; Consecințele fizice ale violenței interumane. Un alt subiect important al sesiunii a fost ”Cooperarea RCTV Memoria cu AMT CENTRU – realizări, oportunități și provocări. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare online.
Evenimentul a fost organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare-igienice și epidemiologice, în sala de conferințe a instituției AMT Centru (cu prezență fizică pentru o parte din participanți) și cu transmisiune video on-line (pentru alt grup de participanți, inclusiv medici din CMF 7).
Fiecărui participant i s-a oferit un pachet informațional (pliante, Ghidul de documentare a violenței în bază de gen (L. Popovici și alții, 2019), informații stocate pe un Flash Drive USB), un pachet alimentar pentru pauza de cafea ( și un pachet anti-COVID (șervețele umede și uscate, flaconașe cu dezinfectant și rezervă în canistre, măști de protecție, un recipient de sticlă pentru lichide).
Sincere mulțumiri Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, pentru posibilitatea de a organiza evenimente informative și instructive, necesare cadrului medical, care participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
La 4 noiembrie 2020, RCTV Memoria a organizat un Atelier informativ cu tematica: “Prevenirea și combaterea violenței în bază de gen prin asistență medicală și documentare a cazurilor, în contextul crizei cauzate de COVID-19”
Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a lucrătorilor medicali de la AMT CENTRU în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie) în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19 si a fost realizat în cadrul proiectului ”Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.
La atelier au participat 50 de lucrători medicali -medici-specialiști cu care colaborează RCTV Memoria: specialiști de profil îngust, medici de familie, alți lucrători medicali, care interacționează sau oferă servicii femeilor care au suferit diferite forme de violență precum și copiilor lor. Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și alte consecințe psihice ale violenței interumane; Consecințele fizice ale violenței interumane.
Un subiect important al sesiunii a fost ”Cooperarea RCTV Memoria cu AMT CENTRU – realizări, oportunități și provocări. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare.
În contextul situației epidemiologice din țară, evenimentul a fost organizat cu respectarea tuturor regulilor sanitare-igienice și epidemiologice, în sala de conferințe a instituției AMT Centru (cu prezență fizică pentru o parte din participanți) și cu transmisiune video on-line (pentru alt grup de participanți). Fiecărui participant i s-a oferit un pachet informațional (pliante, Ghidul de documentare a violenței în bază de gen (L. Popovici și alții, 2019), informații stocate pe un Flash Drive USB), un pachet alimentar pentru pauza de cafea ( și un pachet anti-COVID (șervețele umede și uscate, flaconașe cu dezinfectant și rezervă în canistre, măști de protecție, recipiente de sticlă pentru lichide).
Aducem sincere mulțumiri tuturor lucrătorilor medicali de la AMT Centru pentru deschidere, cooperare și unificare de eforturi în sprijinul necesar, acordat în comun victimelor violenței în bază de gen.
Sincere mulțumiri și Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, pentru posibilitatea de a organiza un astfel de eveniment informativ și instructiv, necesar cadrului medical, care asistă și participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
Luna octombrie 2020, a fost intensă și plină de emoții pozitive, atât pentru echipa RCTV Memoria, cât și pentru beneficiarele noastre – victime ale diferitor forme de violență. La început am identificat nevoile primare, apoi a urmat selectarea produselor, ulterior procurarea lor. Am continuat cu pregătirea pachetelor alimentare și igienice, care au fost distribuite la 30 de beneficiare. În total au fost oferite 30 de asemenea seturi, care vor ajuta beneficiarele RCTV Memoria să facă față mai ușor exigențelor zilnice. Noi am adus bucurie și căldură în sufletul multor persoane si vom continua.
Este foarte important să menționăm că aceste produse au fost procurate în cadrul proiectului „Joint efforts for justice, peace and life with dignity – a need and requirement of nowadays”, implementat de către RCTV Memoria în perioada 29.06.2020 – 31.12.2020, cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău.
La 22 octombrie 2020, RCTV Memoria a organizat un Atelier informativ cu tematica: Trauma. Sindromul de Stres Posttraumatic (PTSD) și Modele de asistență. Evenimentul s-a desfășurat cu scopul de informare și instruire a psihologilor și profesioniștilor relevanți din cadrul Coaliției Naționale ”Viață fără Violență în familie” în domeniul asistenței și documentării cazurilor de violență împotriva femeilor (violență în familie).
La atelier au participat direct 16 psihologi și alți specialiști (asistenți sociali și lucrători care interacționează sau oferă servicii femeilor supuse diferitor forme de violență, precum și copiilor lor) din cadrul Coaliției Naționale ”Viață fără violență în familie”. Alți 30 de membri ai grupului au urmărit transmisiunea video online. Agenda a inclus subiecte relevante precum: Ce este trauma? Tulburarea de stres post traumatic și consecințe psihice ale violenței interumane.
Un subiect important al sesiunii l-a constituit prezentarea ”Modelelor de asistență”, modele care asigura eficiența procesului terapeutic. Ulterior, acest subiect a fost continuat prin aplicarea chestionarelor de evaluare.
În contextul situației epidemiologice din țară, evenimentul a fost organizat cu transmisiune video pe grupul privat al Coaliției Naționale ”Viață fără Violență în familie”
Aceste tip de eveniment informative și instructive sunt foarte necesare și utile profesioniștilor, care asistă și participă direct la asistența și documentarea cazurilor de violență interumană, inclusiv violența în familie.
În contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, organizațiile societății civile, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Consiliul de Presă atrag atenția asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public și în mass-media din Republica Moldova este tot mai des utilizat și crește în intensitate în campaniile electorale.
Conform datelor Promo-LEX, în ultimii doi ani, numărul de cazuri de discurs de ură s-a dublat (de la 2 la 4,2 cazuri pe zi), acest tip de discurs manifestându-se preponderent în context politic (47,5% din numărul total de cazuri). În același timp, monitorizarea discursului de ură de către Asociația Promo-LEX în contextul alegerilor locale noi din Chișinău, din 20 mai 2018, alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 și alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, confirmă creșterea dinamicii discursului de ură în perioadele preelectorale și electorale, și descreșterea acesteia după încheierea alegerilor.
Datele monitorizării arată că, candidații și simpatizanții acestora, dar și politicienii sunt atât autori ai discursului de ură, cât și victime. De cele mai multe ori, discursul de ură împotriva acestui grup este utilizat și răspândit de alți politicieni, creându-se astfel un cerc vicios. În același timp, prin statutul lor, politicienii care utilizează discursul de ură determină înrădăcinarea prejudecăților, dezvoltarea unor atitudini negative în societate și chiar apariția unor forme de violență față de alte grupuri sociale.
Pe de altă parte, mass-media rămâne a fi cea mai importantă sursă de răspândire a intoleranței în spațiul public. De exemplu, doar în perioada august – noiembrie 2019, cele 516 cazuri de discurs de ură identificate de Promo-LEX au înregistrat 6 288 058 de vizualizări în spațiul online, ceea ce reprezintă 51 541 de vizualizări pe zi.
De asemenea, unele instituții media și jurnaliștii fac uz de discurs de ură și instigă la discriminare, inclusiv prin promovarea prejudecăților față de politicieni, femei, persoane LGBTI, persoane cu dizabilități etc.
În acest sens, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, semnatarii apelului recomandă politicienilor, concurenților electorali și simpatizanților acestora, precum și instituțiilor media și jurnaliștilor să se abțină de la utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare și să contribuie la promovarea unui discurs public echilibrat.
Astfel, semnatarii apelului îndeamnă:
a)Să respecte demnitatea tuturor persoanelor indiferent de rasă, culoare, naționalitate, origine etnică, religie sau convingeri, gen, vârstă, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, limbă vorbită, apartenență politică sau orice alt criteriu protejat;
b)Să utilizeze un limbaj respectuos în raport cu contracandidații și oponenții lor politici;
c)Să promoveze discursul public curat în activitatea politică și, în special, în campania electorală;
d)Să nu admită utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare împotriva diferitelor grupuri sociale;
e)Să nu folosească în materialele campaniei electorale imagini sexiste, instigatoare la ură și discriminare;
f)Să nu exprime, susțină sau promoveze idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identității de gen, dizabilității, altor caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora.
a)Să nu multiplice discursul de ură și instigare la discriminare în campania electorală, dar și în afara acesteia, prin utilizarea stereotipurilor și prejudecăților față de diverse grupuri sociale sau fără dezaprobarea clară a unui astfel de comportament;
b)Să modereze comentariile de ură și instigare la discriminare apărute pe paginile lor din rețetele de socializare sau la subsolul articolelor de pe paginile lor web;
c)Să reflecte în mod responsabil, cu explicații cuvenite și cu reflecții critice subiectele sensibile care vizează un anumit grup, pentru a evita stigmatizarea acestora.
a)Să informeze publicul despre campania electorală și să promoveze un limbaj respectuos și echilibrat fără utilizarea imaginilor sexiste și denigratoare sau utilizarea titlurilor care accentuează elementele de discriminare, atac, denigrare, agresivitate, ură sau violență;
b)Să informeze echidistant și obiectiv fără prezentarea unor grupuri sociale doar în contexte negative;
c)Să intervină și să dezaprobe mesajele de ură și/sau instigare la discriminare spuse de către invitați în cadrul emisiunilor TV, Radio, online etc.;
d)Să raporteze cazurile de discurs de ură la Consiliul Audiovizualului;
e)Să depună plângeri la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității atunci când sunt victime ale discursului de ură și/sau instigare la discriminare.
Organizații și autorități semnatare:
Sursa: PROMO-LEX
La 28 septembrie 2020, RCTV ”Memoria”, în persoana Dnei Ludmila POPOVICI, Directoare Executivă, a semnat acordul de colaborare cu Inspectoratul General al Poliției, în persoana Dlui Sergiu PAIU, Șef al Inspectoratului.
Scopul semnării Acordului include:
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.