Pe data de 22 mai, 2016 Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii a participat la evenimentul Art Yard Sale, unde a expus lucrările confecționate de către beneficiarii centrului. Toți cei prezenți, îndrăgostiți de obiecte confecționate manual și de artă au avut parte de o expoziție deosebit de captivantă și interesantă. De la picturi, îmbrăcăminte, accesorii handmade până la gustări originale și delicioase. Oaspeții evenimentului nu au trecut cu vedere și lucrările prezentate de către Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” deoarece fiecare obiect prezentat și lucrare confecționata a adus cu ea și o istorie, o parte din viața beneficiarilor.
În timpul organizării ședințelor de art terapie, beneficiarii centrului reușesc să desprindă din suflet pentru a o broda pe pânza, creând un brâu sau împletind atent o brățară. La fel și membrii Centrului ”Memoria”, împart aceleași deprinderi creative și zi de zi făuresc pentru a crea cele mai frumoase ii, simboluri eterne ale tradiției și mândriei naționale.
Oaspeții evenimentului au cercetat cu atenție aceste ii, lucrate cu migala și răbdare. Chiar dacă confecționarea uneia din ele durează până la un an, rezultatul nu se lasă așteptat. Frumusețea portului național se observă în primul rând prin naturalețe, calitatea pânzei și a broderiei. Fiecare detaliu este făcut manual, având ornamente decorative de trandafiri, figuri geometrice și o cromatica variată.
Spre seara, atât oaspeții, cât și organizatorii au avut parte de un show de la Creative Circus, care au încins atmosfera cu prezentări și dansuri cu elemente de acrobatic. Toți invitații la eveniment au avut parte de un sfârșit de săptămâna pozitiv, creativ și foarte productiv. Iar pentru ca lucrările confecționate de către Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii să prindă culoare nu doar la expoziții, ci să fie disponibile spre a fi procurate in fiecare zi, le puteți vedea pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/rctvmemoriagiftshop/.
Va mulțumim pentru ca sunteți cu noi!
Astăzi, 20 mai, a avut loc Atelierul de lucru „Rolul unui parteneriat durabil în îmbunătățirea serviciilor psiho-sociale pentru persoanele în detenție”, organizat de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Departamentul Instituțiilor Penitenciare, în cadrul proiectului ”Eforturi comune pentru acces mai bun la servicii psiho-sociale și medicale în Penitenciarele din Republica Moldova” (“Joint efforts for better access to psycho-social and medical services in Moldovan prisons”) susținut financiar de către MAE al Regatului Olandei, prin programul Drepturile Omului al Ambasadei Olandei în București, România. La atelierul de lucru au participat reprezentanţi ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, ai Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și ai penitenciarelor 3, 4, 7, 10, 13, 15, 16 , în total 30 de persoane.
Şeful Departamentului Instituții Penitenciare, Dl Igor Guja, în cuvântul său de salut, a vorbit despre importanța cooperării, transparența activității și eficiența proiectelor comune. Rezultatele acestor proiecte sunt importante pentru Departament și toți colaboratorii penitenciarelor, deoarece asigura împărtășirea experienței, învățarea lucrurilor noi și creșterea profesională.
Dl Oleg Pantea, Șef al Direcţiei activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială, a venit cu un cuvânt de salut și de încurajare pentru toți participanții la atelier, menționând importanța unificării eforturilor pentru îmbunătățirea serviciilor psiho-sociale și educative.
În comunicarea prezentată, şefa secției PAS, Iuliana Curea Adam, s-a referit la problemele identificate în cadrul prestării serviciilor psiho-sociale în penitenciare. Iuliana Curea Adam, a prezentat un studiu cu privire la opiniile deținuților față de condițiile de detenție, serviciile psiho-sociale și educative și impactul lor. A fost prezentat un spot video motivațional despre importanta conexiunii inter-umane și rolului important al comunicării și educării.
În cadrul prezentării sale, Directorul Executiv al RCTV Memoria, Ludmila Popovici, a declarat că atelierul de lucru constituie o acţiune importantă din complexul de activităţi pe care RCTV Memoria intenționează să le organizeze în vederea ameliorării situaţiei privind oferirea serviciilor psihosociale și medicale în cadrul instituțiilor penitenciare din Republica Moldova.
RCTV Memoria va susține activități psihosociale care vor avea un caracter educativ și vor ajuta deținuții în procesul lor de resocializare.
Atelierul de astăzi a avut drept scop identificarea nevoilor în domeniul serviciilor psihosociale din penitenciare și nominalizarea conceptelor de proiecte care vor fi susținute pentru a fi implementate în cadrul proiectului.
Participanții au lucrat în grup, definitivându-și conceptele de proiect, după care au prezentat ideile lor în față întregii audiențe. După prezentări, fiecare reprezentant al penitenciarelor a votat pentru cel mai interesant și eficient concept de proiect.
Evenimentul a fost înalt apreciat de către participanți, care s-au arătat deschiși spre cooperare, au dat dovadă de creativitate și entuziasm.
Cu privire la a 2-a Evaluare Periodică Universală a Republicii Moldova
Sesiunea 26 a Grupului de lucru, Octombrie - noiembrie 2016, Geneva
Tortura și tratamentele inumane în Republica Moldova –
angajamentele Statului și drepturile supraviețuitorilor
Raport comun al RCTV Memoria, Promo-LEX, cu suportul tehnic al IRCT, Copenhaga
Tortura rămâne a fi practicată în Republica Moldova, iar dreptul la reabilitare al victimelor torturii nu este garantat de către stat, astfel fiind încălcate instrumentele internaționale la care Republica Moldova face parte.
Reabilitarea victimelor torturii și relelor tratamente continuă să fie oferită doar de către RCTV Memoria, cu sprijinul donatorilor internaționali, dar fără niciun sprijin din partea autorităților de stat.
Raportul comun al RCTV Memoria, Promo-LEX, cu suportul tehnic al IRCT, Copenhaga, depus la 23 martie 2016 pentru Evaluarea Periodică Universală, prezintă o analiză detaliată a situației actuale în ceea ce privește fenomenul torturii, precum și 9 recomandări focusate pe următoarele accente:
RCTV Memoria este recunoscătoare Asociației Promo-LEX pentru contribuții relevante, precum și Consiliului Internațional de Reabilitare a Victimelor Torturii (www.irct.org) pentru suportul tehnic, îndrumare și sprijin în realizarea unui raport comprehensiv.
Mai multă informație despre activitatea RCTV Memoria o puteți găsi pe www.memoria.md
Persoana de contact: Ludmila Popovici, Director Executiv. Tel: 022 27 32 22, e-mail: rctv@memoria.md
Pe data de 12 februarie, anul curent, în incinta Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii a avut loc o sesiune informativă cu beneficiarele centrului, tema fiind: “O femeie informată, este o femeie puternică şi protejată”, sesiunea fiind alcătuită din două părţi: “ Oportunităţi de angajare” şi “ Un mod de viaţă sănătos. O recomandare sau o necesitate?”. Pentru desfăşurarea primii părți a sesiunii a fost invitat un specialist de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și anume Eugenia Bîzgu, pentru a oferi informaţia necesară beneficiarelor despre piaţa muncii, despre locurile de muncă disponibile şi despre posibilităţile de angajare în câmpul muncii. Beneficiarele au avut ocazia de a pune întrebări direct specialistului şi a se informa mai amănunţit despre şansele de angajare la un loc decent de muncă, să elucideze neclarităţi apărute şi să cunoască despre drepturile sale.
A doua parte a sesiunii a fost axată pe modul de viaţă sănătos, formatorul activității a fost Liuba Stratulat, mediul terapeut din cadrul Centrului ”Memoria” ea a reușit să capteze atenţia doamnelor prezente, deoarece a abordat o temă actuală și foarte utilă. Scopul activității a fost încurajarea unui mod corect de viaţă, ceea ce va spori calitate a vieţii beneficiarelor. Doamnelor le-au fost aduse la cunoştinţă ce reprezintă un mod sănătos de viaţă şi cum putem prepara bucate sănătoase şi gustoase acasă, fără adausuri nefolositoare și chiar periculoase. Au fost prezentate exemple şi studii, au fost enumerate produsele care ne sunt dăunătoare şi în ce proporţii, deoarece trăim într-o perioadă, când sunt atâtea alimente nesănătoase şi cancerigene. Din păcate la moment nu există o cultură a alimentaţiei ceea ce duce la creşterea numărului personalelor cu obezitate obezităţii, mai ales în rândul femeilor. Dorim ca femeile noastre să fie mai informate şi să poată face o alegere conștientă pentru a avea o viaţă mai lungă, datorită modului de viaţă sănătos. Deprinderile care ne permit să avem un stil de viață sănătos sunt cultivate pe parcursul întregii vieți de aceea sesiunile informative de acest gen sunt binevenite și ajută persoanele care au trecut prin experiențe traumatice să-și formeze deprinderea atât de importantă de a avea grijă de sine.
La sfârșitul acestei sesiunii informative beneficiarelor le-au fost oferite chestionare, în care ei şi-au lăsat impresiile pozitive şi dorinţa de a mai fi prezente şi la alte evenimente de acest gen. Ei au avut posibilitatea de a propune teme noi, care v-or fi puse în discuţie la viitoarea întâlnire.
Despărţirea cu beneficiarele centrului s-a realizat pe o notă pozitivă, următoarea întâlnire fiind aşteptată cu nerăbdare și drag de participanți.
Autor: Crăciun Maria,
Voluntară la RCTV Memoria
La data de 28 ianuarie, RCTV Memoria a salutat beneficiarii pentru o sesiune de workshop cu genericul depășirea anxietăţii, vizând femeile şi fetele care au fost supuse torturii în familie şi violenţei sexuale. De cele mai multe ori, anxietatea vine ca o consecinţă a traumei. Suntem aici pentru a sprijini beneficiarii noştri în identificarea şi dezvoltarea strategiei de adaptare şi abilităţii de rezolvare a problemelor, promovarea încrederii în sine şi capacităţii de adaptare, astfel încât participantele să-şi poată controla anxietatea în loc de a o lasă să le controleze viaţa lor.
Sesiunea atelierului a oferit participanților informaţii relevante cu privire la ceea ce înseamnă anxietate, cu ce se deosebeşte de frică şi ce strategii pot fi folosite pentru a o atenua, toate acestea cu sprijinul exerciţiilor practice care au servit drept oportunitate de a promova relaxarea şi favoriza socializarea între participanţi.
În cazul în care anxietatea este o problemă, atunci relaxarea este soluţia. Dar cine din noi se poate relaxa doar pentru că i s-a spus să facă acest lucru? Pixurile şi hârtia ne pot ajuta! Participanţii noştri au fost cu adevărat inspiraţi şi au făcut nişte piese frumoase de Mandala, exprimându-se prin culori vii şi foarte luminoase. Culorile Mandalei promovează un sentiment de echilibru şi linişte interioară. Iar pentru ca uneori "iubirea este tot de ce avem nevoie", participanţii au avut posibilitatea de a intra în contact cu sentimentele lor pentru a le împărtăşi cu ceilalţi: le-am cerut să aleagă un gest sau o acţiune cu care ar dori să interacţioneze cu Mişa, o jucărie moale, iar apoi să-l repete cu vecinul lor din stânga - o îmbrăţişare, un sărut sau un zâmbet a fost suficient pentru a ridica moralul tuturor celor prezenţi.
Ce zic participanţii? În conformitate cu feedback-ul primit, punctul culminant al acestui workshop a fost utilitatea informaţiilor furnizate. Un participant a remarcat: ,,Sunt foarte impresionat de tot ce faceţi, îmi dă speranţă şi putere."
Anterior, grupul a fost rugat să împartă cu ceilalţi un moment fericit din acea săptămâna: o participantă a răspuns că pentru ea, cel mai fericit moment a fost vizitarea Centrului Memoria.
Beneficiarii noştri ne inspiră în fiecare zi; activităţile, cum ar fi acest atelier, servesc drept un instrument de abilitare pentru a reconstrui viaţa lor de după traumă.
Acest atelier este o parte a planului de activităţi în cadrul proiectului implementat de RCTV Memoria, cu sprijinul financiar al Grantului oferit de La Luz din 2015.
Autor: Margarida Hourmat,
În fiecare zi de joi după-amiază, participanţii atelierului de artă şi creaţie pentru beneficiarii "Dalia" se întâlnesc la Centrul pentru reabilitare a victimelor torturii ”Memoria” pentru a crea cele mai frumoase şi uimitoare articole de îmbrăcăminte. Datorită sprijinului acordat de coordonatorii atelierului, care au o mare experienţă în domeniul tehnicilor de relaxare şi de cusut, participanţii învaţă multe lucruri noi şi au posibilitatea de a crea propriile lor produse. Fiind voluntari la RCTV Memoria, avem posibilitatea de a ne alătura acestor întâlniri şi de a învăța aceleaşi tehnici de cusut ca şi beneficiarii centrului. În ultima săptămâna şi eu, voluntara EVS în cadrul RCTV Memoria, am participat la atelier şi am rămas foarte impresionat de această activitate.
Grupul de beneficiari decid singuri asupra activităţilor pe care le-ar dori să le facă, în majoritatea cazului acestea fiind tricotarea, croşetarea şi brodarea bluzelor tradiţionale moldoveneşti numite ,,le''. Acestea sunt frumos decorate cu diverse flori şi modele brodate, lucru care îţi ia mult timp. Însă, datorită încurajării colegilor, cele mai multe elemente sunt finalizate în decurs de câteva luni. A fost un lucru incredibil să văd cum cei mai experimentaţi ca mine m-au ajutat, la fel ca şi pe un alt participant nou, deoarece ambii ne-am dorit să facem totul corect!
Acesta este un bun instrument de reabilitare, care încurajează beneficiarii să se întâlnească şi să discute subiecte care nu sunt legate de experienţa lor anterioară. Crearea unui obiect nou împreună uneşte oamenii şi noi, cei de la RCTV Memoria vedem foarte multe beneficii ale acestui atelier săptămânal.
În cazul în care sunteţi interesat de a afla mai multe despre activităţile cu beneficiarii, urmăriţi pagina noastră de Facebook şi actualizările de pe pagina web.
Elenore Andersson,
Pe 27 ianuarie, beneficiarii au participat la un atelier de lucru în cadrul RCTV Memoria, privind gestionarea stresului, destinat în mod special pentru victimele torturii recente. Scopul acestei întâlniri a fost de a le oferi participanţilor informaţiile relevante pentru a putea face faţă şi a gestiona eficient stresul trăit zilnic în viaţa lor, ca urmare a torturii căreia au fost supuşi.
Beneficiarii noştri au fost bine dispuşi pentru că au ajuns la centrul nostru. Pentru ei, RCTV Memoria este un refugiu, un loc de speranţă şi de încredere, deoarece aici sunt susţinuţi de către personalul nostru, dedicat în reconstruirea vieţii lor de după traumă.
Participanţilor le-au fost furnizate informaţii cu privire la modul în care se poate manifesta stresul şi strategiile principale care i-ar ajuta să-l învingă - un model multidimensional de depăşire a stresului. Acest lucru s-a întâmplat în cel mai relaxant mod posibil: prin vizionarea nu doar al unuia, ci a două filme scurte de desen animat, cu un zâmbet garantat!
Punctul culminant al atelierului a devenit exerciţiul interactiv “Paiangeniş”. O persoană avea o minge de lână colorată în centrul camerei, reprezentând timpul, în acelaşi moment când fiecare participant ţinea câte un fir în timp ce numea o sursă de stres din viaţa lor. Ulterior, persoana care deţinea mingea a început să se rotească, imitând mişcările unui ac ceasornic, iar participanţii îi sugerau o strategie pentru a rezolva factorul lor de stres, bazat pe noile cunoştinţe dobândite. În acest sens, au fost de asemenea lansate şi firele lor, angajându-se simbolic să elimine acest stres din viaţă lor.
Participanţii au fost foarte entuziasmaţi şi comunicativi, dornici de a învaţă şi de a contribui la dialogul din cadrul grupului. La finele evenimentului, participanţii au servit un ceai cald. În conformitate cu părerile pe care le-am primit, putem afirma că ei au plecat acasă, nu doar cu senzaţia de a fi mai siguri pe sine cu privire la capacitatea lor de a face faţă stresului, dar şi cu un sentiment de nerăbdare să participe la alte activităţi similare, care încurajează socializarea şi schimbul de idei între oameni, şi în cele din urmă, inspiră un sentiment de încredere şi de apartenenţă.
Acest atelier este parte a planului de activităţi în cadrul unui proiect implementat de RCTV Memoria, cu sprijinul financiar al Grantului oferit de La Luz din 2015.
Autor: Margarida Hourmat,
În data de 7 noiembrie 2015, RCTV Memoria a organizat pentru beneficiarii săi o excursie de o zi la Orheiul Vechi şi la Mănăstirea Curchi, ca parte a programului anual de reabilitare din 2015. Această călătorie a fost posibilă cu sprijinul financiar al Grantului oferit de La Luz 2015. Participând ca voluntari, am avut şi noi posibilitatea de a lua parte la această excursie. Pe tot parcursul zilei, am fost însoţiţi de un ghid excelent, care ne-a oferit informaţii şi explicaţii în limba română (cu traduceri ocazionale în limba engleză!).
Locul de întâlnire al tuturor participanţilor a fost sediul RCTV Memoria. Călătorind pe meleagurile tomnatice şi multicolore din satele moldoveneşti, cerul înnourat nu ne-a descurajat să ne continuăm drumul spre Orheiul Vechi. Am început călătoria prin vizitarea muzeului arheologic local, unde am fost dornici să învăţăm despre istoria sa care cuprinde mai multe epoci. Apoi, a urmat mersul pe jos de pe deal, unde toată lumea a avut o dispoziţie foarte bună, în timp ce se lăsau impresionaţi de peisajul uimitor străbătut de ceaţă, care i-a oferit o nuanță un pic melancolică.
În urma unei scurte vizite la mănăstirea locală, am găsit drumul spre o biserica cu mult mai veche, situată uşor mai jos pe deal, unde am şi continuat călătoria noastră pentru a vedea şi învăța despre modul în care călugării au folosit această mănăstire subterană închisă pentru a se adăposti. Pe drumul spre autobuz, ne-am plimbat prin satul liniştit şi pitoresc Butuceni, în partea de jos a dealului de la Orheiul Vechi.
Următorul popas al călătoriei noastre a fost o poiană la care ne-am oprit pentru un timp pentru a culege fructe de pădure sănătoase, o activitate în care beneficiarii noștri s-au simţit deosebit de fericiţi. Această pauză a fost un moment de relaxare, precum şi o ocazie pentru socializare. Având deja genţile puţin mai grele, am făcut drumul spre ultima oprire a călătoriei noastre, Mănăstirea Curchi, unde grupul a admirat frumuseţea acestui lăcaş sfânt, la fel de frumos ca şi priveliştea naturală minunată, care a devenit un cadru preferat pentru fotografii!
În timp ce eram în drum spre Chişinău, toţi am avut o senzaţie uşoară de oboseală, însă eram fericiţi. În timpul călătoriei spre casă cu autobuzul, toată lumea s-a bucurat şi de o gustare mult așteptată, iar beneficiarii au completat cu plăcere un formular cu părerile şi impresiile pe care le-au avut care ne va ajuta pe viitor la organizarea cu succes a unor astfel de evenimente!
Autor: Margarida Hourmat,
Denumirea campaniei: Puteți aduce Pacea în suflet şi Zâmbet pe fața supravieţuitorului torturii.
Donează pentru a salva! Donează pentru a vindeca! Donează pentru a face o diferența!
http://memoria.md/ro/doneaza
*************************************************************
Moldova este o țară mică și frumoasă, dar care se află în "calea tuturor relelor". Aceasta a fost opinia cronicarului Grigore Ureche (1590-1647), în lucrarea sa - Cronica Țării Moldovei.
Din păcate, războaiele, violența și tortura au lovit țara noastră de nenumărate ori. La începutul anilor 40 mii de oameni au fost exilați la GULAG și supuși torturii în lagărele de muncă din Siberia și Kazahstan. Persecuțiile politice au continuat, până la începutul unei tranziții fără sfârșit, marcată de instabilitate politică, sărăcie, corupție și alte fenomene negative, inclusiv tortura. Punctul culminant al torturii a avut loc pe 07 aprilie 2009 – când un marș pașnic a devenit memoria cea mai dureroasă a țării noastre, din ultimii ani. Sute de tineri au fost torturaţi cu cruzime. Unii dintre ei au fost uciși ...
După 7 aprilie 2009, a început o mișcare intensă împotriva torturii. Dar bătălia încă nu s-a finisat - tortura continuă să fie practicată în izolatoare, penitenciare, spitale psihiatrice.
RCTV Memoria a fost înființată în anul 1999 și până în prezent ne luptăm cu consecințele torturii suferite de diferite generații din Republica Moldova în diferite momente și de refugiați, în țările lor de origine.
Noi încercăm să restabilim persoanele, familiile și întreaga societate.
Oferim sprijinul victimelor torturii și familiilor lor pentru a trăi cu demnitate. Noi vindecăm sufletele rănite.
Ca cetățeni ar trebui să ne pese de supraviețuitorii torturii și a altor acte de violență, deoarece acest fenomen influențează nu numai individului, ci și familia acestora, comunitatea în care supraviețuitorul locuiește și întreaga societate.
Suntem ferm convinși că numai unind eforturile noastre, putem rezolva această problemă - tortura în Republica Moldova.
Chiar acum avem aproximativ 340 de suflete de vindecat ...
Ajutați-ne - aduceţi un zâmbet pe fețele lor, prin donarea în sprijini misiunii noastre.
memoria.md
https://www.facebook.com/pages/RCTV-Memoria/138239952909658?fref=ts
Ajută la reabilitarea victimelor torturii – Donează!
Faceţi pe un supraviețuitor să zâmbească - Donaţi acum!
15 dolari Vor face pe un supraviețuitor să zâmbească, pentru că va fi posibil ca supraviețuitorul să vină la Centrul Memoria pentru a obține ajutor atât de necesar, supraviețuitorului i se va rambursa transportul pentru că nu au bani pentru a plăti biletele pe cont propriu;
25 dolari Vor face pe un supraviețuitor să zâmbească pentru că îşi va putea alina sufletul prin psihoterapie;
50 dolari Vor face pe un supraviețuitor să zâmbească din cauza anchetei efectuate astfel încât va putea dovedi în instanță că a fost torturat şi să primească compensaţii pentru suferința îndurată;
100 dolari Vor face pe un supraviețuitor să zâmbească din cauza posibilității de a beneficia de asistență medicală profesională specializată de care are atât de multă nevoie;
> 100 dolari Vor face pe un supraviețuitor să zâmbească pentru că, în afară de serviciile de reabilitare, va putea să-şi caute dreptatea pentru că tortura pe care a suferit a putut să fie documentată în detalii, încât torţionarii să fie pedepsiţi iar supravieţuitorul să-şi continue viața cu demnitate.
http://memoria.md/ro/doneaza
La 30 iunie 2015, prin Decizia Curţii Supreme de Justiţie fostul ministru de interne Gheorghe Papuc a fost condamnat la o amendă penală în mărime de 20.000 lei, iar fostul comisar general al mun. Chișinău Vladimir Botnari a fost achitat. Subsemnaţii consideră că aceste pedepse sunt prea blânde. Această practică a fost criticată de CtEDO în hotărârea Valeriu şi Nicolae Roşca c. Moldovei din 20 octombrie 2009. După cinci ani de la această hotărâre, nu a fost constatată o îmbunătăţire a motivării hotărârilor judecătoreşti în această parte. Se pare că aceasta se datorează lipsei unei practici judecătorești uniforme în ceea ce privește sancţiunile aplicate.
Astfel, prin decizia sa, Curtea Supremă de Justiţie a efectuat un act de injustiţie, casând decizia Curţii de Apel Chişinău din 19 ianuarie în partea condamnării lui Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari pentru neglijenţă în serviciu soldată cu decesul unei persoane, inclusiv alte urmări grave, cu menţinerea sentinţei judecătoriei sect. Centru mun. Chișinău, prin care ambii au fost achitaţi. Pentru infracțiunea prevăzută de art. 327 alin.(2) lit. b) şi c) Cod penal (abuz în serviciu, soldat cu urmări grave) a fost modificată pedeapsa în privința lui Papuc Gheorghe din închisoare cu executare, în amendă de 1.000 unităţi convenţionale (20.000 lei), cu privarea de dreptul de a activa în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 5 ani. De asemenea, Curtea Supremă de Justiţie a dispus încetarea procedurii de căutare a lui Papuc Gheorghe şi încetarea executării deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care i-a fost retras gradul special de general-maior de poliţie.
Este de menționat gravitatea excepțională a încălcării ordinelor date de către Gheorghe Papuc și Valdimir Botnari, care, pentru faptul că au neglijat instrucțiunile de serviciu și au favorizat tortura, au fost anterior condamnați prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 19 ianuarie 2015, Gheorghe Papuc a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în cadrul subdiviziunilor MAI pe un termen de 5 ani, concomitent fiindu-i retras gradul special de general-locotenent de poliţie, iar Vladimir Botnari a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare şi cu privarea de dreptul de a activa în subdiviziunile MAI timp de 5 ani, cu retragerea gradului special de general-maior de poliţie. Însă Curtea Supremă de Justiţie în mod neîntemeiat a casat această decizie.
Asociaţiile semnatare consideră ca fiind neîntemeiată şi iresponsabilă achitarea ex-responsabililor din cadrul MAI, Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, învinuiţi de comiterea infracţiunilor soldate cu urmări grave.
Ne alăturăm poziţiei Procuraturii Generale, potrivit căreia Curtea Supremă de Justiţie nu a procedat în conformitate cu rigorile legislaţiei procesuale şi cerinţele relevante pentru o cauză penală de rezonanţă şi a examinat dosarul fără citarea părţilor, în lipsa unei şedinţe publice.
Achitarea persoanelor în privinţa cărora există cel puţin dubii rezonabile că în rezultatul acţiunilor lor au fost comise acţiuni de tortură şi tratamente inumane este o sfidare evidentă a victimelor evenimentelor din aprilie 2009, a societăţii în general şi a prevederilor Tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte care stabilesc că tortura nu poate fi aplicată nici în situaţia de război.
Reieşind din cele expuse:
1. Ne exprimăm dezacordul cu procedura de judecare a cauzei date de CSJ şi soluţia adoptată;
2. Solicităm Curții Supreme de Justiţie să publice într-un termen cât mai restrâns Decizia motivată în privinţa lui Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari şi să îşi revizuiască deciziile pe cazuri similare în termen cât mai restrâns;
3. Solicităm Curţii Supreme de Justiție să analizeze dacă în cazul hotărârii adoptate în privinţa lui Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari s-a respectat practica judecătorească uniformă în ceea ce priveşte individualizarea pedepselor penale şi sancţiunile prea blânde;
4. Solicităm Curţii Supreme de Justiţie şi Agentului Guvernamental să analizeze dacă hotărârile judecătoreşti adoptate în privinţa lui Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari au fost adoptate cu respectarea jurisprudenţei CtEDO.
Organizaţiile semnatare:
• Amnesty International Moldova;
• Promo-LEX;
• Centrul de Resurse Juridice din Moldova;
• RCTV Memoria.
Copyright © 2014 MEMORIA
Design by
www.polygon-delta.com
This web site is made possible by the generous support of the American people through the United States Agency for International Development (USAID). The contents are the responsibility of RCTV Memoria and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.